Откриха кучешка тения у четирима за последния месец

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:50 / 04.08.2008
703
Четирима жители на Варненска област през юли са били оперирани от кучешка тения. Сред тях има и дете на 10 г., съобщи д-р Светла Станева, шеф на отдел за надзор на заразните болести в здравната инспекция във Варна. И при четиримата ехинококовата киста е била в черния дроб. Двама са оперирани във Военноморска болница, а другите двама в МБАЛ "Св. Марина", уточниха от здравната инспекция. Останалите пациенти са на 50 г. - от Варна, на 21 - от Суворово, и на 26 години от село Радан войвода, Вълчидолско.

Най-малкият пациент - 10-годишното момченце от Гроздьово, е опериран със специална апаратура в университетската болница. Благодарение на нея кистата се локализира и се изсмуква със специална игла. След това се вкарва специално вещество, което убива паразита. Процедурата по изсмукване се повтаря, за да няма съмнение, че е доведена докрай. Оперативната интервенция е много елегантна и става без разрез, което е голямо предимство, допълниха специалисти. С апаратурата, наречена ПАИР, работят само подготвени специалисти, уточниха още от здравното заведение. Варненските епидемиолози са категорични, че случаите на ехинококоза зачестяват, а оперираните от началото на годината деца вече са пет.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).