Откриха уникална лаборатория във Варна

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
19:41 / 26.02.2024
9904
Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева откри най-голямата лаборатория за космически изследвания в България. Тя се намира във Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров“ във Варна, информират от ведомството.

На събитието присъстваха кметът на Варна Благомир Коцев, представители на високотехнологичната компания за наносателити Ендуросат и на военноморското училище.

"С изграждането на лабораторията за космически изследвания правим стъпка за извеждането на България като държава, която може да създава и развива високи технологии. Иновациите са катализатор за промяна, чрез които можем да представим нови решения в космическата индустрия“, заяви на събитието министър Стойчева.

Тя подчерта, че България се стреми към Асоциирано членство в Европейската космическа агенция (ЕКА) и устойчиво увеличава членската си вноска. "Космическият сектор е ключов, защото е двигател на нови технологии, иновации и технологични пробиви. Членството ни в ЕКА ще осигури нови възможности за българските компании в областта“, категорична бе Стойчева.

По думите й, през тази година предстои отваряне на десетата тръжна процедура на Европейската космическа агенция за България. "До момента са проведени девет тръжни процедури в изпълнение на Плана за европейска кооперираща държава. Използваният бюджет за реализирането на българските космически проекти възлиза на над 8 млн. евро“, подчерта Стойчева.

Министърът заяви, че присъединяването на България към Споразуменията "Артемида“, което МИР подписа с НАСА, ще бъде ключово по отношение на позиционирането на страната ни на сцената на космическото пространство и индустрия.

"Работим в посока реализиране на иновации във високотехнологични сектори, като сме убедени, че връзката между науката и бизнеса трябва да бъде стимулирана по всички възможни начини. В МИР, по програмата за наука и бизнес с бюджет от 2.14 млрд. лв., насърчаваме именно комерсиализацията на научната и развойна дейност в продукти и услуги на български компании“, подчерта министър Стойчева.

Тя поздрави ВВМУ и компанията Ендуросат за доброто партньорство с Министерството на иновациите и растежа и пожела успех на магистърската програма "Космически инженеринг и технологии“.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1533):
23.07.2024 Денков: Не съм предлагал Николай Ненчев за посланик на България в Украйна
23.07.2024 ПП: Кабинетът "Денков" е оставил България с най-нисък дълг в ЕС
29.04.2024 НСО с позиция срещу твърдения на Денков: Охраната не му била отнемана, имал осигурен транспорт
09.04.2024 Делян Добрев направи тежка равносметка на кабинета "Денков": Искат още. Не просто искат - тръшкат се за още!
08.04.2024 Мария Габриел на прощална среща с посланиците: Благодаря за подкрепата
08.04.2024 Николай Денков пред посланици: Корупцията в България е свързана с Русия
Още новини от Новини от Варна:
Кметът на Варна: Започваме поредица от важни проекти!
Взеха важно решение за Аспарухов мост
Министър Малинов с важна новина от Париж за новите реактори на АЕ...
Тестват системата BG-Alert днес във Варна
Атрактивна изложба стартира във Варна
Полицейска акция на територията на Варна!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).