Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Откриването на плажовете във Варна и региона можело да се забави
Автор: Екип Varna24.bg 14:15 / 15.04.2013Коментари (0)1244
© Bulfoto
Откриването на плажовете във Варна и региона може да се забави, заради наредбата за спасители по море. Андрей Василев търговски пълномощник на концесионерите на варненските плажове заяви, че наскоро е била проведена среща между представители на МРРБ и концесионери на плажовете от цялото Черноморие, на която са били обсъждани проблеми касаещи началото на туристическия сезон. Една от коментираните теми е била именно наредбата за спасителите, според която на 100 метра трябва да има разкрит пост.

Василев заяви, че наредбата за водноспасителната служба е факт от 1996 година и на практика тя е неприложима при сегашните условия. По думите му нормално е от 1-ви юни до 30-и септември да има изискване за покриване 100% на плажовете, на които има непрекъснат поток от хора, като например плажовете в курортните комплекси и тези във Варна. Той обаче даде за пример плажа на Фичоза, който има посещения предимно през юли и август, а през останалите месеци е много слабо посещаем.

Василев заяви, че в този случай разходите на концесионерите ще станат много високи, тъй като те ще имат да плащат концесионни такси, а отделно и много заплати за спасители. Друг подобен плаж е този в кв. "Аспарухово", където според специалиста няма нужда от повече от 6 поста. Там обаче според наредбата се изискват 13 поста.

"Това е наредба, която е написана на коляно от Министерски съвет", коментира специалистът. Той подчерта, че разходите за поддържането на такъв щат са много големи, което със сигурност ще затрудни концесионерите.

Андрей Василев посочи, че тази наредба ще стане причина много плажове да бъдат разкрити в последния момент, а това е опасно, тъй като хората тръгват на плаж веднага щом времето се затопли, независимо дали има или няма спасители, а това може да доведе до инциденти.

"Единствено варненските плажове може би ще бъдат разкрити тази година по-рано, около 15-20 май, ако е хубаво време, за да може на 24 май хората да отидат спокойно на плаж", допълни Андрей Василев.

Според него наредбата е можело да бъде изготвена по друг начин - до достигане на 100% насищане на плажовете с поетапно разкриване, а ако плажовете са слабо посещаеми да има обходни двойки. Сега обаче концесионерите ще чакат последния възможен момент, за да открият плажовете си. Това според наредбата е 1-и юни до 30 септември. Освен това изискване в наредбата се казва, че всеки пост трябва да разполага с термометри за вода, въздух, ветроупорни мембрани на спасителните постове, бинокъл, лодки и т.н., което по мнение на концесионера, в голямата си част са излишни вещи.

"Защо му е на спасителя термометър, при положение, че метеорологичната служба извежда непрекъснато информация за градусите на въздуха и водата, ами и лодката - те ако ще спасяват някой с лодка, то човека ще се удави, докато я вкарат в морето, че да стигнат до него. Хубаво е да има лодка, но чак пък на всеки пост - това е абсолютно безумие", каза още Василев. Той добави, че едва ли ще има концесионер на плажове, които ще могат да отговорят на всички тези изисквания.

Източник: Радио "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Хороскоп за деня
Интегриран градски транспорт на Варна
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: