Откриват център за хора с говорни нарушения

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:21 / 22.01.2009
919
Официалното откриване на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на възрастни с говорно-езикови нарушения при мозъчна увреда ще се състои в двора на ДКЦ „Чайка" от 11 часа.

Новата социална услуга е разработена от Сдружение „Младежки алианс- Варна" и се предоставя безплатно на 30 души дневно като общинска делегирана дейност. Центърът предлага възстановителна индивидуална и групова терапия, предназначена да подобри състоянието на хората с афазия.

Афазията е нарушение в способността да се формулират и интерпретират езикови символи в резултат от увреда на езиковия механизъм в централната нервна система. Причината за подобни нарушения най-често е инсулт, но би могла да бъде и черепно-мозъчна травма, тумор, енцефалит и др. Лишеният от възможността да комуникира адекватно човек на практика е социално изолиран.

Програмата за работа на центъра е съставена на база дългогодишния опит на специалисти към Университетска болница „Св. Марина" - Варна. Тя включва последователни етапи на диагностициране, съставяне на индивидуален план за лечение и рехабилитация, групови занимания, както и работа с близките и роднините на пациентите.

За постигане на максимално добри резултати всеки клиент на програмата ще бъде под наблюдение на невролог, психолог, социален работник, логопед и ще работи индивидуално с говорен асистент. Ежеседмичните групови сесии включват трудо терапия, арт терапия, ролеви игри за развитие на умения за поведение и общуване.

Предвижда се пациентите с постигнати добри резултати да не прекъсват посещенията си в центъра. Те биха могли да участват в рехабилитационните сесии като говорни асистенти, споделяйки с новите участници личния си опит. Всеки клиент на Центъра преминава през специализирано невропсихологично изследване в началото и в края на програмата с цел да се състави индивидуалния му план за рехабилитация и да се проследи развитието в състоянието му.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).