Откриват изложба на много обичана варненска художничка

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:04 / 10.10.2023
597
Картини на Маргарита Войнова (1952 - 2023), едно от най колоритните и обичани лица сред художническата общност на Варна, която ни напусна през това лято, ще бъдат представени в изложба от 12 до 31 октомври в Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна. Изложбата включва произведения, създадени в различни периоди и жанрове на нейното творчество. Могат да се видят художествен текстил от 80-те години на ХХ век, акварел и акрилна живопис от 90-те години на ХХ век и до средата на второто десетилетие на ХХІ век, както и последните й работи - колажи.

Маргарита Войнова (1952 - 2023) е родена във Варна. Специализира живопис и акварел във Варна и Виена при проф. Стоимен Стоилов, лауреат на Хердерова награда. Артистичната кариера на Маргарита Войнова започва в началото на 80-те години на ХХ век с класически тъкàни гоблени по проекти на известни български художници. В началото на 90-те вече твори в областта на акрилната живопис и акварела, както и рисувана художествена керамика.

Нейни творби в областта на декоративно-монументалното изкуство са част от художественото оформление на сгради с обществено и културно предназначение като Фестивалния и конгресен център във Варна, хотелите “Obzor Iberostar", “Здравец" и други в курорта Златни пясъци и др.

Сценограф е на постановки на куклени и театрални пиеси за деца и възрастни – автор на декорите, костюмите, аксесоарите.

Маргарита Войнова е членувала в Творческия фонд на Съюза на българските художници от 1980 г. Тя е автор на романа "Алсарио“, на разкази и на литературен сценарий за игрален филм.

Творби на Маргарита Войнова присъстват в десетки частни колекции в Австрия, Германия, Швейцария, Франция, Дания, Норвегия, Гърция,Турция, Русия, Австралия, САЩ и др.

Изложбата на Маргарита Войнова може да се види до 31 октомври 2023. Работното време на Градската художествена галерия - Варна, е: понеделник - събота от 9:30 до 17:30, неделя - почивен ден.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненец преживя среднощен кошмар на гарата в Карнобат
Ръст на стомашно-чревните заболявания по морето
ДПС - Варна застана зад Ахмед Доган
Промяна за една болница във Варна
НОИ алармира за редица измами във Варна, вижте схемата
Кошмар във Варна: Маскирани мъже нахлуха и заплашиха продавачка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).