Откриват новия пътнически терминал на летище Варна на 15 август

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
15:51 / 13.08.2013
2133
На 15 август от 11 часа ще се проведе церемония по официалното откриване на новия пътнически терминал на летище Варна.

Общата стойност на инвестицията на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД в Терминал 2 на летище Варна и свързаната с терминала инфраструктура е над 75 млн. лв.

В процеса на проектиране и строителство бяха заети над 1000 работници и служители, а изграждането и оборудването осигури поръчки на редица малки и средни фирми. Освен терминала и прилежащата инфраструктура, бяха изградени ново водоснабдяване, ново електроснабдяване, дъждовен колектор и др. Бе направено и ново перонно осветление, както и разширение на перона.

След старта на оперативната работа на новото съоръжение, което се планира след приключване на дейностите, свързани с изместване на трафика, всички пътници на летище Варна ще се обслужват в новия терминал.

Сградата се простира на площ от около 20 000 кв. м., което е около 3 пъти по-голяма площ за обслужване на пътниците от стария терминал. Новото съоръжение е проектирано, така че да отговаря напълно на нуждите на летище Варна и характерния за летището трафик. Терминал 2 разполага с обширни зони за пристигащи и заминаващи пътници, модерни системи за обслужване на пътници и багаж, атрактивни търговски зони и комфортни открити пространства.

Приложена е най-модерната линия за интериор и управление на системите за обслужване на пътници и багаж, с пълна интегрираност на отделните системи и електронно измерване и регулиране на процесите в терминала. Енергоефективност и гъвкаво разпределение на пространствата допълват предимствата на новата сграда.

Терминал 2 на летище Варна е проектиран така, че да може да се използва в зависимост от пътникопотока във всеки един момент, а при необходимост капацитетът да бъде допълнително увеличен като разширение към вече съществуващата архитектурна част.

Проектът, дело на известни световни проектанти и дизайнери, цели запазване на ваканционното настроение на пътниците по време на целия им престой на летището, в съчетание с характерни елементи от българската архитектура и природа.

В проектирането и строителството на терминала участваха известни в световен мащаб фирми от четири държави - България, Германия, Великобритания и Турция. Новият пътнически терминал бе проектиран от английски архитекти със съдействието на техни български колеги (известното архитектурно бюро Паскал и Уотсън и българските им колеги от СавантЕлбул). Строителството на Терминал 2 бе реализирано от българо-турския консорциум ТИЕ-ИЧТАШ за около 20 месеца, а управление и контрол осъществи германската компания Шуслер План.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).