Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Откриват обновената Основна сцена на Варненския театър с голяма Оперна гала
Автор: Екип Varna24.bg 15:44 / 16.11.2012Коментари (1)1045
©
Местата от балкона
След близо 6-месечна реконструкция и модернизация на 21 ноември се открива изцяло обновената Основна сцена на Драматичен театър "Стоян Бъчваров". Това е най-значимият досега обект на Министерството на културата, в качеството му на бенефициент по проектите за ремонт на български театри с безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма "Регионално развитие" на Европейския съюз за периода 2007- 2013 г.

С освежена визия на фасадата и залата, с монтирането на горна и долна механизация - въртящ се кръг и подвижен оркестров подиум, с акустична облицовка на сцената и оркестрината, с реконструирана и нова осветителна техника, нови танцови килими, нова подова настилка, нови седалки и други подобрения и нововъведения, Варненският театър вече отговаря на европейските стандарти и предлага съвременен комфорт на своите зрители. След реконструкцията местата в салона са намалени до 460, но за сметка на това гарантират пълни удобства за посетителите, включително за хора с проблеми на опорно-двигателния апарат. Съобразно изискванията за обществени сгради, техният достъп е осигурен чрез специална рампа за инвалиди.

Артистите на Театрално-музикален продуцентски център - Драматичен театър "Стоян Бъчваров" и Държавна опера Варна се връщат подобаващо на най-важната за творческите им изяви Основна сцена с традиционните за Коледа артистични празници. Варненският храм на изкуството ще посрещне в целия си блясък първите зрители на 21 ноември за откриването на XIII Коледен музикален фестивал с голяма Оперна гала и на 23 ноември за началото на III Коледни театрални седмици - Варна 2012 с брилянтния спектакъл, носител на 3 награди ИКАР "Ричард III".

Събитията безспорно ще бъдат връхни точки в творческите сезони за двата културни института - 92-и за театъра и 66-и за операта.

В Оперната гала ще участват най-добрите оперни гласове - гости и солисти на Държавна опера Варна. Традицията ще бъде спазена, като ще прозвучат любими фрагменти от оперите «Травиата», «Риголето», «Ернани», «Набуко», «Бал с маски», «Отело» на Верди, «Селска чест» от Маскани, «Кармен» от Бизе. В спектакъла под диригенската палка на маестро Борислав Иванов и режисурата на Кузман Попов, ще вземат участие оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера Варна. Концертмайстор Красимир Щерев, диригент на хора Малина Хубчева, ръководител на балета Екатерина Чешмеджиева.

След като увертюрата към операта "Набуко" въведе зрителите в Оперната гала, за специалния акцент на вечерта ще се погрижат трима великолепни тенори - и тримата солисти на Държавна опера Варна. Първите двама са отдавна познати имена на безспорни и ярки таланти - световноизвестният Емил Иванов и перфектният Арсений Арсов. Най-младият Ивайло Михайлов, който неотдавна се присъедини към оперния екип, също вече има своите успехи, последният от които само преди дни в "Ернани" по време на ноемврийски гастрол на Държавна опера Варна на сцената на Софийска опера и балет. Тримата тенори ще се представят в ролите на Туриду и Отело (Емил Иванов), Херцог и Дон Хозе (Арсений Арсов) и Ернани (Ивайло Михайлов).

Двете солистки на Държавна опера Варна сопраните Ирина Жекова и Димитринка Райчева ще чуем в две от най-добрите им превъплъщения - Джилда от "Риголето" (Ирина Жекова) и Амелия от "Бал с маски" (Димитринка Райчева). Специален гост ще бъде сопраното София Иванова в ролята на Дездемона, в дует с Емил Иванов като Отело от едноименната опера на Верди. С ария на Закария от "Набуко" ще гостува и басът Ивайло Джуров, пресъздал на варненска сцена редица запомнящи се образи. Другият бас в оперната гала, солистът на Варненската опера Евгений Станимиров, дебютирал блестящо на сцената на С

©
Рампата за инвалиди
офийска опера и балет на 8 ноември т.г. като Гомес да Силва в "Ернани", ще се превъплъти в същата роля.

Втората част на концерта ще започне с увертюра към операта "Кармен" на Бизе, последвана от Хабанера на Кармен в изпълнение на Бойка Василева. Оперната гала няма да мине без обичания баритон Свилен Николов, когото ще чуем с ария на Ренато от "Бал с маски" на Верди. Хорът и балетната трупа ще допринесат за фестивалното настроение с участието си във фрагменти от оперите "Набуко", "Селска чест", "Кармен", "Ернани" и "Травиата".

Преди да се случи всичко това, един час преди началото на оперната гала - в 18.00 ч. за първите зрители на обновената Основна сцена има подготвена още една изненада. Тенорът Емил Иванов, който е известен освен с триумфалното си шествие на най-престижните сцени, и като астрофотограф, ще представи изложбата си "Звездна светлина". Тя съдържа 20 голямоформатни фотографии, направени с много специална фотографска техника, позволяваща детайлното заснемане на космически обекти. За разлика от любителската фотография, една астроснимка изисква експозиция от много часове и дори дни. Върху плаката на изложбата са изобразени двата обекта М 20 или мъглявината Трифида" и NGC 2170, и Емил Иванов в една от върховите си роли на Радамес от операта "Аида". Изложбата съпътства XIII Коледен музикален фестивал и III Коледни театрални седмици - Варна 2012.

Билети по 8, 10, 15, 20, 30 лв., за ученици и пенсионери - 6 лв. ПAKET ФАМИЛИЯ ОПЕРА за четирима на цена от 24 лв. (4 билета х 6 лв.) За детски спектакли цената за деца е 4 лв. Резервации и продажба на билети на тел.: 052-665 022; 052 650 666 и на e-mail: tickets@operavarna.bg; www.operavarna.bg. Работно време на оперната каса: oт понеделник до петък 11.00-14.00 ч. и 15.00-19.00 ч.; събота 11.00-18.00 ч.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.11.2012 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
Процедурата за избор на нов главен прокурор
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: