Откриват уникален тренажор за обучение на капитани в ТУ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:42 / 03.10.2012
778
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - Варна:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Утре от 9.00 часа ще бъде открит новия мултифункционален навигационен тренажорен център в ТУ-Варна. Демонстрацията му ще бъде в зала 518 на 5-я етаж в Новия учебен корпус (НУК) - сградата до официалния вход откъм улица "Студентска".

Това е единственият в света навигационен тренажор за обучение на капитани, в който е заложен фарватерът на Варненското пристанище. Той е закупен от холандска фирма, но в него са заложени и някои иновативни решения, създадени от екипа на доц. д-р инж. Михаил Щерев - кап. Андрей Станев и кап. Онник Мердинян.

За разлика от досега използваните в България тренажори, които учат бъдещите капитани да управляват кораби в най-големите световни пристанища, новият симулатор на Техническия университет разполага и с уникален софтуер, позволяващ тренировки за навигация във Варненското пристанище през канала до Варна-запад. Виртуалната разработка е дело на действащия капитан Андрей Станев.

Благодарение на програмата новата лаборатория в ТУ вече изпълнява задачи на Морска администрация като например да изследва какви по размер кораби могат да преминават покрай танкер, акостирал на нефтеното пристанище. Въпросът, включващ не просто ширината и дълбочината на канала, но и теченията и потенциалните потоци вода при разминаването, е от съществено значение за работата на варненската корабостроителница.

За обучението в ТУ-Варна VSTEP включи и други специфични райони като Босфора и Дарданелите.

Специалистите на ТУ-Варна обаче, единствени в академичния свят, ще имат възможност и сами да създават виртуални пристанища. Предстои проектирането на бургаския порт.
Това са само много малка част от интересните факти около новия тренажор и другите симулатори, които предстои да заработят в ТУ.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).