Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Отличиха на тържествена церемония талантливите студенти на ИУ – Варна
Автор: Екип Varna24.bg 08:27 / 17.05.2024Коментари (0)1414
©
Икономически университет във Варна стана домакин на едно вълнуващо събитие, което не само отбеляза 10-годишнината на Фонда за финансово подпомагане на талантливи студенти, но и обогати неговата история. На 15 май 2024 година в Аулата на университета се проведе тържествена церемония за връчване на ежегодните финансови награди на “Фонд за финансово подпомагане на талантливи студенти" към Центъра за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии. Събитието се проведе в присъствието на ръководството на университета, дарителите във фонда, специални гости и студентите, канидати за наградите.

Фондът, учреден преди десет години от Георги Зеленков и проф. д-р Аврам Ескенази, има благородната цел да помогне за професионалното израстване на студенти от Икономическия университет - Варна, които се отличават със своите умения и постижения в областта на технологиите.

Церемонията бе момент на радост и признание за студентите, които бяха избрани за получаване на финансовата помощ, която ще им помогне да продължат своето образование и професионално развитие.

Досега Фондът е раздал 43 хиляди лева на 46-ма лауреати, които се отличиха с високи постижения и ангажираност в своята академична и професионална област. Наред с финансовата подкрепа, това събитие отбеляза допълнителен момент на гордост - включването на най-младия дарител в историята на Фонда.

Симеон Симеонов, млад ИТ специалист и двукратен лауреат на Фонда, се превърна в символ на надеждата и успеха, който Фондът представлява. Неговата ангажираност с Центъра за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии (ЦИПНИКТ) в продължение на три години и неговият успешен преход към софтуерната индустрия са пример за това как образованието и подкрепата могат да променят живота на младите хора.

ЦИПНИКТ връчва ежегодно специална награда, която носи името на центъра, на студенти с отличен успех и достижения в информационните и комуникационни технологии, за да развият своя талант и да ускорят професионалното си израстване. Освен посочените дарители, в осигуряването на средставата участие имат и партньорски ИТ компании като Flat Rock Technology и MyPOS.

Директорът на Центъра - доц. д-р Иван Куюмджиев - връчи чек на носителя на награда на ЦИПНИКТ и сертификати за дарителство на всички, които с гордост и благородство допринесоха за осъществяването на тази важна инициатива.

Традиционно се връчват три поименни награди:

1. Поименна награда "Моис и Илко Ескенази“" се връчва за 10-ти път. Наградата е учредена от проф. Аврам Ескенази, основател на секция Софтуерни технологии към Института по информатика и математика при БАН, дългогодишен преподавател в Икономически университет - Варна и носител на награда за високи постижения в науката - "Проф. Цани Калянджиев" и се връчва ежегодно от 2014-та година в чест на неговите баща и брат. Моис и Илко Ескенази са свързани не само с историята на университета, но и с историята на град Варна. Наградата се дава за висок успех от следването и открояващи се изяви в областта на "Информатиката".

2. Поименна награда "Никола и Владимир Попови“ е предназначена за студенти, открояващи се с изяви в областта на правото. Наградата се осигурява от дарения на семейство Попови в памет на Никола и Владимир Попови, изявени адвокати и академични дейци в миналото на Варна. Тази година не беше връчена наградата в областта на правото.

3. Поименна награда "Йордан Симеонов Йорданов“, деец в областта на икономиката и търговията и отличен възпитаник на Икономически университет - Варна в периода 1951 – 1956 г., признат счетоводен ръководител на големи национални и интернационални търговски предприятия. Наградата се присъжда с помощта на г-жа Моника Георгиева Тренева, внучка на Йордан Симеонов Йорданов и е предназначена да подпомогне следването на изявени студенти от ИУ-Варна в област "Икономика".  Почетен носител на поименна наградата "Йордан Симеонов Йорданов“ (в област "Икономика") стана Селина Лютвиева Скандалова, 4 курс, спец. "Аграрен бизнес“, която получи чек на стойност 2000 лв. от Стоян Симеонов Йорданов - брат на достолепния икономист.

Третокурсникът Мартин Дойнов, специалност "Информатика и компютърни науки", е тазгодишният лауреат на поименната награда Моис и Илко Ескенази в областта на информатиката. А двукратен лауреат на награда на ЦИПНИКТ стана Силвия Момчева завършваща бакалавърската си степен в същата специалност.

По време на своя юбилей, Фондът за подпомагане на талантливи студенти отбеляза не малко значими събития. Учредени и връчени бяха две специални награди - една в областта на маркетинга и още една в информатика. В светлия ден на церемонията за връчване на награди в Икономически университет - Варна, още един благороден акт озари залата като лъч на добрината и подкрепата. Ректорът на университета, професор Евгени Станимиров, присъства на събитието не само в своята ректорска роля, но и доказа своето благородство като двукратен дарител към Фонда за подпомагане на талантливи студенти. С дарението си професорът не само показа грижата си за развитието на образованието и младите таланти, но и удостои един студент със специална награда в областта на дигиталния маркетинг. Награда "Дигитален маркетинг“ и чек на стойност 1000 лв. се присъди на Камелия Христова, студентка в 3 курс, специалност "Дигитални медии и ПР“.

Друг важен дарител във фонда, и от тази година учредител на специална награда, е компанията myPOS. През 2023 година myPOS бе отличена с престижния приз "Компания на годината" на Forbes Business Awards, което ги вдъхнови да направят още по-значим принос към образованието. Партньорите се учредиха специална награда за студентите от ИТ специалностите на Икономическия университет - Варна, като връчиха сумата от 2000 лева. Тази година тази награда се връчва за първи път, като отбелязва началото на една нова и важна традиция за подкрепата на младите таланти в сферата на информационните технологии. Първият носите на награда "myPOS" стана Вадим Драганов - студент в 4 курс, специалност "Информатика и компютърни науки“.

Средствата във фонда се набират единствено от дарения и се изразходват само за награди. Те са финансови, връчват се ежегодно на студенти, номинирани след специална селекция.  Кандидатите се селектират по процедура от Експертния съвет на Центъра за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии, в която се взема под внимание мнението на катедрата в съответната област и волята на дарителя. Наградите се връчиха на специално тържество в Аулата на университета.

Отличените студенти на наградите станаха лауреати във Фонда и получиха чекове с финансово изражение.

Награда на ЦИПНИКТ и чек на стойност 1000 лв. се връчи на Силвия Пламенова Момчева, 4 курс, спец. "Информатика и компютърни науки“

Специална награда на myPOS и чек на стойност 2000 лв. се връчи на Вадим Вячеславович Драганов, 4 курс, спец. "Информатика и компютърни науки“

С годишната поименна награда "Йордан Симеонов Йорданов“ в област "Икономика“ бе удостоена  Селина Лютвиева Скандалова, 4 курс, спец. "Аграрен бизнес“ Тя получи и чек на стойност 2000 лв.

Годишната поименна награда "Моис и Илко Ескенази“ и чек в размер на 1000 лв. се връчи на Мартин Дойнов Дойнов - 3 курс, спец. "Информатика и компютърни науки“

Специална награда "Дигитален маркетинг“ и чек на стойност 1000 лв. се присъди на Камелия Диянова Христова, 3 курс, спец. "Дигитални медии и ПР“.

Организаторите на тържествената церемония, в лицето на доц. д-р Иван Куюмджиев, директор на ЦИПНИКТ и Петя Петрова, заместник директор на ЦИПНИКТ, изразиха благодарността си към всички дарители и отчетоха приноса на институцията Икономически университет – Варна за възможността да се откриват хоризонти пред талантливите, способни и мотивирани студенти.

С благодарности към инициаторите на фонда, очакваме с нетърпение да видим как тези талантливи студенти ще продължат да вървят към успеха и да допринесат за развитието на технологичната сфера и образованието в България.

Поздравления към всички лауреати и благодарности към всички, които се включиха и продължават да подкрепят мисията на Фонда за финансово подпомагане на талантливи студенти. Техният принос е ключът към успешното бъдеще на образованието и иновациите в България.

Гледайте видео от събитието ТУК









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: