Отложиха лизинга за уличното осветление на Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:32 / 01.04.2009
925
След като плановете на общината да модернизира уличното осветление в града с лизинг от 16 млн. лв. срещнаха отпор на днешната сесия на Общинския съвет, председателят му Борислав Гуцанов предложи спорният въпрос да бъде подложен на обсъждания в комисии. Това не спъна гласуването на макрорамката на бюджета, тъй като лизингът не е включен в нея, но решението за него все пак бе отложено. В макрорамката влизат само кредитите, с които се създават дълготрайни активи, обясни зам.-кметът по финансовите въпроси на общината доц. Борислав Борисов. Проектът е изключително добър пример за публично-частно партньорство, в което е намесена и науката в лицето на Техническия университет, изтъкна още той.

За предвидената реконструкция на инфраструктурните съоръжения на уличното осветление и системата за автоматичното му управление са необходими 16 млн. лв. без ДДС. При 12-месечен гратисен период лизинговите вноски ще се изплащат в продължение на 2 години. Сумата ще трябва да се усвои до 2 години, като първоначалната вноска за общината ще бъде 1,6 млн. лв. без ДДС, а максималният лихвен процент - до 7,5 на сто.

Според съветници обаче в условията на финансова криза вложенията в уличното осветление са излишен лукс. Те поставиха под съмнение и прогнозираната от кметската администрация възвращаемост. Проектът не е за ефектно, а за ефективно осветление, възропта градоначалникът Кирил Йорданов. По думите му така ще се сложи край на ситуациите, при които уличните лампи светят през деня, само за да мине някой и да провери къде не свети.

Очакваме общ ефект от 2,457 млн. лв. годишно коментира по повод прогнозираните икономии и доц. Борисов. Разходите за автоматизация са най-малките в проекта. Той ще позволи доизграждане на мрежата, подмяна на осветлението с по-ефективни и енергоспестяващи осветителни тела, които ще имат и по-голям гаранционен срок. Проектът ще осигури контрол на всички ремонти и моментално отреагиране при аварии, поясни още зам.-кметът.

Емил Радев от ГЕРБ обаче бе категоричен, че е недопустимо да се осигуряват 16 млн. лв. за улично осветление, след като парите за детски градини, болници и училища може да не достигнат в бюджета. Само лихвите по лизинга ще бъдат 1,5 млн. лв. годишно, заяви Красимир Узунов от ГЛАС. Той обяви, че при 0,15 ст. дневна тарифа за осветление и 0,7 ст. - нощна, общината плаща заради уличните лампи 1,1 млн. лв. електроенергия годишно. 350 000 лв. от сумата били за осветлението през деня. Според Узунов с реализацията на проекта икономията от ток ще бъде едва 237 000 лв. Общината плаща електроенергия като битов потребител, на свободния пазар за собствените си обекти аз съм договорил с 20-30% по-ниски цени, поясни съветникът.

Цените са същите, на които плащат и останалите общини в страната, коментира пред журналисти Борислав Борисов. Всеки месец правим анализ на фактурите и установяваме разлики, които в последствие представяме на E.ON. С автоматизацията на системата ще стане ясно обаче дали те се дължат на неправилно отчетена електроенергия или на факта, че някой се е прикачил и краде ток, поясни финансистът на общината.

Източник: chernomore.bg


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).