Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Отложиха лизинга за уличното осветление на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 17:32 / 01.04.2009Коментари (0)925
След като плановете на общината да модернизира уличното осветление в града с лизинг от 16 млн. лв. срещнаха отпор на днешната сесия на Общинския съвет, председателят му Борислав Гуцанов предложи спорният въпрос да бъде подложен на обсъждания в комисии. Това не спъна гласуването на макрорамката на бюджета, тъй като лизингът не е включен в нея, но решението за него все пак бе отложено. В макрорамката влизат само кредитите, с които се създават дълготрайни активи, обясни зам.-кметът по финансовите въпроси на общината доц. Борислав Борисов. Проектът е изключително добър пример за публично-частно партньорство, в което е намесена и науката в лицето на Техническия университет, изтъкна още той.

За предвидената реконструкция на инфраструктурните съоръжения на уличното осветление и системата за автоматичното му управление са необходими 16 млн. лв. без ДДС. При 12-месечен гратисен период лизинговите вноски ще се изплащат в продължение на 2 години. Сумата ще трябва да се усвои до 2 години, като първоначалната вноска за общината ще бъде 1,6 млн. лв. без ДДС, а максималният лихвен процент - до 7,5 на сто.

Според съветници обаче в условията на финансова криза вложенията в уличното осветление са излишен лукс. Те поставиха под съмнение и прогнозираната от кметската администрация възвращаемост. Проектът не е за ефектно, а за ефективно осветление, възропта градоначалникът Кирил Йорданов. По думите му така ще се сложи край на ситуациите, при които уличните лампи светят през деня, само за да мине някой и да провери къде не свети.

Очакваме общ ефект от 2,457 млн. лв. годишно коментира по повод прогнозираните икономии и доц. Борисов. Разходите за автоматизация са най-малките в проекта. Той ще позволи доизграждане на мрежата, подмяна на осветлението с по-ефективни и енергоспестяващи осветителни тела, които ще имат и по-голям гаранционен срок. Проектът ще осигури контрол на всички ремонти и моментално отреагиране при аварии, поясни още зам.-кметът.

Емил Радев от ГЕРБ обаче бе категоричен, че е недопустимо да се осигуряват 16 млн. лв. за улично осветление, след като парите за детски градини, болници и училища може да не достигнат в бюджета. Само лихвите по лизинга ще бъдат 1,5 млн. лв. годишно, заяви Красимир Узунов от ГЛАС. Той обяви, че при 0,15 ст. дневна тарифа за осветление и 0,7 ст. - нощна, общината плаща заради уличните лампи 1,1 млн. лв. електроенергия годишно. 350 000 лв. от сумата били за осветлението през деня. Според Узунов с реализацията на проекта икономията от ток ще бъде едва 237 000 лв. Общината плаща електроенергия като битов потребител, на свободния пазар за собствените си обекти аз съм договорил с 20-30% по-ниски цени, поясни съветникът.

Цените са същите, на които плащат и останалите общини в страната, коментира пред журналисти Борислав Борисов. Всеки месец правим анализ на фактурите и установяваме разлики, които в последствие представяме на E.ON. С автоматизацията на системата ще стане ясно обаче дали те се дължат на неправилно отчетена електроенергия или на факта, че някой се е прикачил и краде ток, поясни финансистът на общината.

Източник: chernomore.bg









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: