Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Отмениха присъда на бивш шеф на дивечовъдно стопанство
Автор: Екип Varna24.bg 17:05 / 12.03.2010Коментари (0)1177
© Varna24.bg
Апелативният съд във Варна отмени осъдителната присъда на бившия шеф на дивечовъдното стопанство във Велики Преслав Иван Димитров и го върна за ново разглеждане в Шуменския окръжен съд заради допуснати процесуални нарушения. Въззивният съд констатира, че изготвеният и предаден в канцеларията на първоинстанционния съд последен съдебен протокол не е бил подписан от председателя на съдебния състав. Това е нарушение, което НПК квалифицира като съществено, е процесуално-правното основание на Апелативната инстанция да върне делото на шуменския съд, тъй като единствено там може да бъде отстранено.

Пресслужбата на съда припомня, че през септември миналата година Окръжният съд в Шумен призна вината на Иван Димитров за извършването на три престъпни деяния - за длъжностно престъпление, за документно престъпление и за притежаване на боеприпаси без разрешение. За всяко едно от тях бившият шеф на дивечовъдното стопанство получи различно по размер наказание, като първоинстанционният съд е определил той да изтърпи най-тежкото от тях пет години и половина „лишаване от свобода" при първоначален строг режим. Съдът призна вината на Димитров за това, че от януари 2002 г. до края на 2005 г. във Велики Преслав в качеството си на директор на Държавна дивечовъдна станция „Преслав" е използвал служебното си положение за противозаконно облагодетелстване, при което работници на станцията са му вършили лична работа и услуги. На 14 септември 2006 г. на същото място и в същото длъжностно качество той извършил лъжливо документиране в кръга на службата си. Димитров подправил датата на официален документ, за да бъде използван като доказателство за датата на издаването му. Шуменският окръжен съд е признал вината му и за това, че от средата на октомври 2003 г. до 25 януари 2006 г. във Варна, в условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително е купил голямо количество ловни патрони.

През февруари тази година Димитров обжалва пред Варненския апелативен съд първоинстанционната присъда и поиска да бъде оправдан по всички обвинения. Въззивният съд обаче констатира посочените по-горе процесуални нарушения и не разгледа жалбата по същество. Съдът припомня, че съгласно чл.128 от НПК за всяко съдебно действие следва да се съставя протокол, който е доказателственото средство за реда, по който е извършено, както и за събраните доказателства. Тъкмо за това както законът, така и непротиворечивата съдебна практика, приравняват липсата на подпис от председателя на съдебния състав върху протокола на липса на съдебен протокол. Това нарушение обуславя необходимостта от повторен първоинстанционен процес, събиране и анализ на доказателствата.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: