Отново вандали в Морската, какво унищожиха този път

Автор: Димитър Щерев
Коментари (1)
08:24 / 28.08.2024
1543
Плоча с последния куплет от произведението на Никола Йонков Вапцаров "История“ е счупена.

Текстът й е:

Но разкажи със думи прости

на тях — на бъдещите хора,

които ще поемат поста ни,

че ние храбро сме се борили.

Това бе изписано на подхода към Пантеона в Морската градина във Варна. От двете страни на алеята са изписани имена на загинали антифашисти, а началото започва с текстове на Вапцаров (от лявата страна посока монумента) и на Христо Ботев.

Не е ясно кога е счупена плочата и дали е вандалски акт или не. Независимо спорния за мнозина паметник, то той е част от историята на България.

Пантеонът е разположен в Морската градина на Варна, в непосредствена близост до Двореца на културата и спорта.

Цялото име на монумента е Паметник на загиналите борци против фашизма и капитализма от град Варна и Варненски окръг в периода 1923-1944 г. Началото на този паметник започва, когато през 1945 г. на могилата Турна тепе била изградена Братска могила, в която били положени костите на загиналите борци против фашизма и капитализма. Това станало с тържествено шествие на 7 септември 1945 г. - тогава близките на роднините положили там малки червени сандъчета, в които се намирали останките на убитите. Десет години по-късно, било решено да се преместят намиращите се тогава на мястото на Пантеона, Католически гробища и паметник на френските войници, починали от холера по време на Кримската война. А там, в нов паметник да бъдат преместени костите от Братската могила. По-късно на мястото на старата Братска могила на Турна тепе, бил построен парк-паметника на българо-съветската дружба.

На 6 ноември 1959 г., съвпадащо с празнуваната тогава и в България 42-ра годишнина на съветската революция в Русия, Пантеонът бил открит. Дълги години на почетен караул стояли средношколци. Подобно на инициатива от Одеса, станало традиция младоженците да поднасят цветя и да се снимат за спомен пред Пантеона. През 1995 г. костите са изнесени и дадени на близките на покойниците, за да бъдат погребани.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).