Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Отпразнуваха спасяването на градинка в кв. "Левски“
Автор: Екип Varna24.bg 12:14 / 16.05.2011Коментари (0)1361
На пикник се събраха жителите на блок номер 8 на улица "Васил Петлешков" в квартал "Левски". Поводът беше година и половина от решението за запазване на зелената площ зад блока след 20-годишни опити за застрояването й. Теренът е имал собственик реститут, на когото не е било позволено да строи на въпросното място. Голяма борба беше, коментира кметът на района Пламен Градинаров. По думите му има и други места в квартала, застрашени от инвеститорски интереси.

В момента съветникът от БСП Огнян Къчев и група граждани от квартала подготвят регистър за зелените площи в морската столица. Документът трябва да се узакони час по-скоро. Целта е идеята да прерасне от градски в национален мащаб, обяснява Ваня Атанасова от блок номер 8. Към битката преди година и половина са се включили и от Младежкото обединение на БСП. Преди да излезе решението на съда, ентусиастите засадиха на мястото храсти, дървета, люляци и за тяхна радост те вече цъфтят.

"Варна все още има шанс да запази зеленината си. Благодаря на хората, че взаимно се подкрепихме преди година и половина. С общи усилия и водене на дела това място остана за общо ползване", заяви Гуцанов. Според него регистърът е едно от най-важните неща, които трябва да се свършат.

Кметът Кирил Йорданов е длъжен да предизвика процеса по Закона за обществените поръчки за изготвяне на публичен регистър на зелените площи по член 63. Това е трябвало да стане още през 2004-та, но вече 7 години - нищо. През 2012 година се надяваме че ще има достатъчно средства публичният регистър да бъде финализиран. Ако това се случи, спасяваме зеленото в целия град, каза Огнян Кънчев.

На следваща сесия на Общинския съвет вероятно отново ще има опит да бъде вкарана сделката за 10-те декара от Логопедичната детска градина в Морската градина, алармира Борислав Гуцанов. Ако пак се повдигне въпросът, отново хората трябва да са тези, които да се противопоставят.

"Трябва също да се говори за презастрояването на града. Вижте какво стана в квартал "Бриз". Регистърът трябва да се изготви максимално бързо, за да се компенсира закъснението от страна на администрацията. Варна се е славила като зелен град. Сега не бих казал, че е, но все пак не е загубил възможността да се запази като такъв. Морската градина е създадена преди повече от век. Кой е този, който си позволява в момента да я застроява или да продава от нея. Напротив, ние трябва да я разширяваме. Излиза, че хората преди нас са били много по-мъдри и са мислили за следващите поколения", посочи лидерът на социалистите.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Отношенията София-Скопие
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: