Отсега планират сватби за края на 2009 година

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:58 / 15.12.2008
694
Над 1600 двойки са сключили граждански брак във Варна от началото на годината до момента. В обредния дом са празнувани и няколко златни сватби и именувания, каза за "Позвънете Новини" началникът на отдел "Радостна дейност" Весела Великова. По думите й, почти няма разлика спрямо броя на сватбите през същия период на предходната година. Близо 100 българи са се врекли във вечна вярност на чуждестранните си половинки. "Да" на любимите си в морската столица са казали представители на почти всички европейски страни и САЩ. Наши сънародници са се обвързали и с представители на далечни страни като Китай и Виетнам. Има и много случаи, при които емигрирали в чужбина българи се връщат, за да се оженят в родната си страна, каза Великова.

Като най-силен период от "Обреди" отчитат месеците юли, август и септември, а най-малък бил интересът към сключване на брак през зимния сезон. Безспорно най-натовареният ден през изминалата година е бил 8 август, (заради съвпадението на цифрата осем), когато във вярност са се врекли 27 двойки. Битовият ритуал запазва водещите си позиции. Той е предпочетен от близо половината младоженци. Около 600 двойки са избрали класическия ритуал и около 250 - музикалния.

До края на годината се очакват още около 30 сватби. Отсега са направени заявки за следващата година, като има такива чак до октомври, посочи Великова и допълни, че хората предпочитат да планират подобни важни събития в живота си. До момента са направени около 150 заявки, уточни началникът на отдел "Радостна дейност". Особено голям бил напливът към датите 15 август, когато се отбелязва Денят на Варна, и 9 септември 2009 г. (пак заради съвпадението на цифрата 9). Десет двойки са заявили намеренията си да сключат брак в Деня на влюбените - 14 февруари.

Като цяло през последните десетина години се наблюдава спад на сватбите, но през последните 2-3 г. има известно увеличение, коментира тенденциите Великова. Не е изключено през 2009 г. да има известен отлив заради финансовата криза. Варненското дружество "Обреди" променя периодично програмите на ритуалите, а тази година изцяло е обновен фолклорният. Танцьорите от "Обреди" предлагат и обучение по народни танци на мераклиите за семеен живот.

Източник: в. "Позвънете Новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).