Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Отсега планират сватби за края на 2009 година
Автор: Екип Varna24.bg 09:58 / 15.12.2008Коментари (0)694
Над 1600 двойки са сключили граждански брак във Варна от началото на годината до момента. В обредния дом са празнувани и няколко златни сватби и именувания, каза за "Позвънете Новини" началникът на отдел "Радостна дейност" Весела Великова. По думите й, почти няма разлика спрямо броя на сватбите през същия период на предходната година. Близо 100 българи са се врекли във вечна вярност на чуждестранните си половинки. "Да" на любимите си в морската столица са казали представители на почти всички европейски страни и САЩ. Наши сънародници са се обвързали и с представители на далечни страни като Китай и Виетнам. Има и много случаи, при които емигрирали в чужбина българи се връщат, за да се оженят в родната си страна, каза Великова.

Като най-силен период от "Обреди" отчитат месеците юли, август и септември, а най-малък бил интересът към сключване на брак през зимния сезон. Безспорно най-натовареният ден през изминалата година е бил 8 август, (заради съвпадението на цифрата осем), когато във вярност са се врекли 27 двойки. Битовият ритуал запазва водещите си позиции. Той е предпочетен от близо половината младоженци. Около 600 двойки са избрали класическия ритуал и около 250 - музикалния.

До края на годината се очакват още около 30 сватби. Отсега са направени заявки за следващата година, като има такива чак до октомври, посочи Великова и допълни, че хората предпочитат да планират подобни важни събития в живота си. До момента са направени около 150 заявки, уточни началникът на отдел "Радостна дейност". Особено голям бил напливът към датите 15 август, когато се отбелязва Денят на Варна, и 9 септември 2009 г. (пак заради съвпадението на цифрата 9). Десет двойки са заявили намеренията си да сключат брак в Деня на влюбените - 14 февруари.

Като цяло през последните десетина години се наблюдава спад на сватбите, но през последните 2-3 г. има известно увеличение, коментира тенденциите Великова. Не е изключено през 2009 г. да има известен отлив заради финансовата криза. Варненското дружество "Обреди" променя периодично програмите на ритуалите, а тази година изцяло е обновен фолклорният. Танцьорите от "Обреди" предлагат и обучение по народни танци на мераклиите за семеен живот.

Източник: в. "Позвънете Новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: