Пак щяло да има "глад" на спасители

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
18:11 / 20.05.2010
899
Още в началото на май по-нетърпеливите облякоха банските и излязоха да направят първия си за сезона плаж, а през уикенда край морския бряг вече беше пълно с хора.

Оказва се обаче, че новият сезон ще стартира със старите проблеми. Лаврентий Силов, специалист в сектор "Водно спасяване" към БЧК-Варна, обясни, че все още няма разкрити спасителни постове, въпреки че са изключително необходими:

Лаврентий Силов: "Плажовете вече са пълни, а няма спасители. Вероятно чухте, че двама души едва не се удавиха. Това не го определяме ние. Ако водно-спасителната служба е самостоятелна ще каже колко места и къде са необходими. Назначаването на спасители зависи от собствениците - когато решат, когато са готови, когато си направят сметка, че ще започнат да печелят, тогава назначават, разкриват постове, някои и въобще не разкриват".

За плажовете в областта са необходими около 300 спасители, а за самия град - около 240 души. И това лято ще работят за жълти стотинки на фона на западните си колеги. Заплатите, по думите на Силов, вървят между 400 и до 700-800 лева. Tова и е една от причините спасителите да са кът по морето.

Лаврентий Силов: "На басейните има достатъчно кадри, може би някои ще останат и свободни, но на морето все още има много незаети места, които не можем да запълним. Нашата система се промени - разделихме обучението на басейн и на море. Три години за море изкарахме много малко специалисти - по 10, 12, 15 души, а те са абсолютно недостатъчни, така че на морето и тази година ще има глад".

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).