Панелките поевтинели с 4,8 на сто

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:12 / 21.04.2010
832
През първото тримесечие на 2010-а се наблюдава интересна тенденция при цените на имотите. Прави впечатление, че темпът на спад в цените на панелните жилища изостава от този на новото и монолитното строителство в София. Цените на панелните имоти са поевтинели едва с 1,24% спрямо последното тримесечие на м.г. според данни на „Форос" на фона на спад 4,7% за новото строителство и 4,2% за монолитните жилища.

Това може да се обясни с две неща. Стартиралото по-рано и по-силно поевтиняване на панелките в столицата след резкия спад на интереса към тях при старта на кризата и закъснелите реакции на строителите по повод на намаляване цените на новите жилища, предлагани от тях.

Напълно противоположна е пък тенденцията в някои други от водещите градове като Варна и Велико Търново. В морската столица панелките са поевтинели с 4,8% през първото спрямо четвъртото тримесечие на м.г. на фона на спад 1,7% в цените на новите жилища и едва 0,2% за монолитните, предаде profit.bg.

Най-силно понижение са регистрирали панелните жилища във Велико Търново през първите три месеца на т.г., загубили 7,4% от стойността си. По отношение на кварталите в столицата най-силно понижение са отбелязали имотите в „Лозенец" с 10,7%, както и в „Изток" - 8,5% през първото спрямо четвъртото тримесечие на м.г.

Това донякъде също е логично на фона на това, че кварталите са едни от най-скъпите за покупка на недвижим имот, което в условията на криза предопределя рязкото намаление на интереса към жилищата там. Във Варна кварталът с най-голямо понижение на цената е Спортна зала - 21,14%, следван от „генералите" с 12,5%. В Бургас цените в идеалния център са загубили едва 5,7% от стойността си.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).