Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Парадокс: Варненски лични лекари мерят кръвно виртуално
Автор: Екип Varna24.bg 15:18 / 21.11.2012Коментари (1)720
© Varna24.bg
Лични лекари от Варна мерят кръвно, оценяват обективното състояние на пациенти, дори и сърдечната им дейност, и снемат анамнеза виртуално. Прегледите са виртуални, тъй като справка показва, че в деня на дистанционния преглед при общопрактикуващия лекар пациентът е настанен в болница. Парадоксите - 11 на брой, бяха засечени по време на 47 планови тематични проверки на здравната каса на лични лекари за това как провеждат профилактични и диспансерни прегледи на хоспитализирани пациенти.

Сред най-фрапиращите случаи е този. Съпругата на настанен за лечение в болница пациент посещава личния му лекар за изписване на лекарствата по рецептурна книжка. Въпреки отсъствието на болния, личната лекарка снема анамнезата му, оценява подробно обективното състояние на липсващия пациент, без да го е видяла, и дори записва, че човекът има ритмична сърдечна дейност, а кръвното му е 135 на 85. Издаденият амбулаторен лист е подписан от съпругата на болния. Дистанционният преглед на този пациент е отчетен в РЗОК - Варна, като консултативен, вместо да бъде отбелязано, че посещението е било от близки на болния с цел изписване на лекарства на хронично болен.

22-ма лични лекари са извършили дистанционни профилактични и диспансерни прегледи. В отчетената медицинска документация за деня, в който са били извършени тези прегледи, пациентите са били лекувани в болница. За някои от дистанционните прегледи, за които липсва декларация от здравноосигуреното лице, не може да се установи със сигурност дали изобщо отчетеният преглед е извършен.

Неоснователно получените суми за тези прегледи са възстановени от общопрактикуващите лекари на здравната каса.

Санкциите за нарушенията са от 50 до 100 лева за първо нарушение. За същото повторно нарушение личните лекари могат да бъдат санкционирани от 100 до 200 лева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 21.11.2012 г.
0
 
 
Защо се сърдите на личните лекари? Ако откаже да изпише лекарствата, болната няма да има поддържаща терапия след излизането си от болницата.Лекуващите я лекари в болницата не изписват такива медикаменти, само личният лекар може. За да ги изпише обаче, трябва да е снета анамнеза за състоянието на болния в момента. Това няма как да стане, тъй като той е в болница. Системата е така направена, че или болния да остане без лечение, или личният лекар да извърши нарушение. България. Това е. Пълно безумие.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
Процедурата за избор на нов главен прокурор
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: