Патока стоял зад контрабандните цигари на пристанището

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:55 / 18.02.2010
1819
Патока стои зад контрабандния внос на огромното количество цигари, което заловиха митничарите във вторник, казаха за "Стандарт" източници от органите за сигурност. На пристанището във Варна бяха заловени 997 мастербокса, в които има 498 500 кутии цигари на стойност около 1,6 млн. лв. Контрабандата е организирана по доста лесен за разкриване начин, разказаха митничари. Първо е обявено, че се внасят 301 интериорни врати от Китай, които тежат по около 25 кг. Така 40-футовият контейнер би трябвало да тежи 7,5 тона. Докато внасяните цигари тежат около 23-24 тона. Така на кантара веднага се вижда несъответствието. Освен това товарът е на софийската фирма "Борд 17" ЕООД, регистрирана в кв. "Люлин". Тя е създадена на 10 декември 2009 г. и още не е регистрирана по ДДС. А към новите фирми митничарите са доста по-подозрителни.

При самата доставка на стоката също има доста несъответствия, които трябва да събудят подозренията на митничарите. Стоката е била претоварена в Турция, а не в пристанищата в Солун или Пирея, откъдето обикновено идват китайските стоки. При толкова несъответствия в документите, за да се пристъпи към вноса на огромно количество контрабандни цигари, явно се е очаквало пратката да бъде пропусната, казаха от службите за сигурност. Вероятно посредникът, който е организирал канала, не е свършил докрай работата си. С бързото залавяне на контейнера с цигари на полицията предстои по-трудната задача - да стигнат до организатора на контрабандния канал. По неофициални данни за 2009 г. са платени налози за 17,4 млрд. бройки цигари, а реалното потребление е около 25,5 млрд. бройки. Според асоциацията на производителите на цигари 40% от пазара през 2009 г. е от контрабанда. Искаме да смъкнем този процент под 5%, каза при залавянето на контейнера министърът на финансите Симеон Дянков. Контрабандистите ще разберат, че сме сериозни, че ще ги гоним до дупка и трябва да ходят в други държави, заяви министърът. Заловените във вторник цигари са в кутии от бяло "Виктори". Лабораторията в Благоевград трябва да се произнесе дали са произведени в България, в Китай или в друга държава.

Източник: в. "Стандарт"

Виж коментарите (0)

Още по темата (4):
22.02.2010 Дянков: "Булгартабак" няма общо с нелегалния внос на пристанището
19.02.2010 Постоянен арест за получателя на контрабандните цигари
17.02.2010 Дянков: Щяхме да загубим 2 млн. лв от контрабандните цигари
16.02.2010 Спипаха контрабандни цигари на пристанището
Още новини от Новини от Варна:
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен
Кметът на Варна: Предците са ни оставили голям урок - можем да ск...
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).