ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Павлин Косев: Никой вирус не може да убие туризма! Условията, при които трябва да заработим обаче, са самоубийство! | ||||||
| ||||||
"Хората, които ме познават, знаят че по принцип съм оптимист и съм сигурен, че туризмът ще продължи, че никой вирус не може да го съсипе в каквато и форма да бъде, но в последните дни при тези промени, които ни касаят, настъпи пълна каша. Относно заведенията ме притесняват основно две неща. Това, че все още няма точни параметри как ще се работи, не е толкова фатално, те ще излязат до ден-два. На нас ни я ясно, засилени мерки за безопасност, използване на дезинфектанти, маски и ръкавици, отстоянието от 2,5 м....Притеснява ме обаче силно изключително ниската рентабилност, която напълно обезсмисля отварянето на едно заведение. Защото голяма част от заведенията разполагат с тераси, които са 30% от капацитета на цялото заведение. От тези 30% седящи места на терасата, за да се спази отстоянието и изискването да няма повече от 4 човека на маса, или едно семейство, както предварително се планира, около 50% се намалява допълнително капацитета на дадената тераса. Така на практика всяко заведение може да работи с 15% от капацитета, с който разполага. Ние настояваме при спазване на стриктни изисквания за безопасност да се позволи всяко заведение да ползва целия си капацитет. За нас също е от решаващо значение да опазим здравето и живота на клиентите и служители си. Виждате какво е времето. В това хладно и дъждовно време как да работи тази тераса или градина? Голяма част от персонала е на борсата. Ние трябва да ги върнем, да ги назначим, да им плащаме заплатите. Трябва да затоплим заведението вътре, за да го съживим и да го направим пригодно за персонала, за барманите, готвачите и останалия екип. При 15% капацитет това е напълно нерентабилно и неизгодно икономически. Ние сме "за" да спазваме изискванията, но да ни позволят да работим на пълни обороти. Днес предстои среща с министъра на туризма Николина Ангелкова, на която се надявам тези проблеми да бъдат обсъдени и да срещнем подкрепа. Това, че ще отварят заведенията на 6 май ние го разбрахме преди ден, беше изненада за всички. Не бяхме подготвени, за да изпратим становище по-рано. Второто нещо, което е фатално за бранша ни, е ДДС-то. Никъде в Европа няма 20% ДДС в заведенията. Постоянно се сравняваме с другите държави-членки на ЕС. Твърде скъпа туристическа услуга като себестойност е ресторантьорството. Защото там има храни и напитки, които постоянно се оскъпяват. Има скъпи режийни разходи, има квалифициран персонал, който трябва да е и адекватно заплатен. Но тази ДДС ставка ни събаря, тя е пълно самоубийство. Трупат се загуби само при всички тези обстоятелства. Няма икономическа логика да разхлабваме мерките, да обслужваме гражданите, но при тези условия. Ние БХРА сме предложили 5% ставка. Нека се сравняваме с Румъния и други съседни държави. При тази трудна ситуация за целия туристически бизнес, това ДДС ни убива. Дали ще работим в чинии за еднократна употреба или не, това не е важно аз нас. Ще разредим масите, но нека намалим с 50% целия капацитет на заведенията, а не само терасите. Това е тотално безумие. Относно въпроса ви дали трябва да се правят тестове на хората, които ще бъдат наети в бранша, специално за Варна считам, че това не е нужно. Тук виждаме, че задържахме положението доста време и нямаме нови случаи на заболели от коронавирус. Може би в градове, където има епицентър на вируса като Видин и София, би могло да се въведе. Според мен е важно да сe следи температурата на работещите и общото здравословно състояние. Риск винаги има, ако попадне болен служител да зарази клиенти и персонал, но ще бъдат взети мерки такова нещо да не бъде допуснато. С хотелите е пълен мрак, няма никакви официални инструкции как трябва да работят. Всеки хотел си импровизира, пише свои вътрешни правила и стандарти. Според мен е нужно от Министерство на здравеопазването и Министерство на туризма да излязат официални мерки, унифицирани и стандартни. Ако някой хотелиер иска да въведе допълнителни мерки за защита, да си постави термокамера или нещо друго, нека! Но няма единен стандарт в момента. При такова извънредно положение, при условие, че не са затворени официално хотелите, е безумие да няма регламентирани правила. Защото клиенти все още има. Като махнат КПП-тата и разчитаме на вътрешен туризъм, се очаква да скочи заетостта на хотелите. Сега в много от тях има около 20-25% заетост, те не са спирали да работят. Абсолютно задължително е да има правила навсякъде. Варна е туристически град, символ на туризма, морска столица, трябва да се вземат адекватни мерки за спасяването на бранша. Нашият бранш пострада най-тежко от кризата, затова се надявам на разумни решения", категоричен е Павлин Косев. |
Още по темата: | общо новини по темата: 14986 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/2498 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Ryanair пуска нови полети
10:59 / 28.11.2024
Виктор и Беба отново заедно
08:46 / 29.11.2024
Важни новини за голям ремонт във Варна
16:36 / 28.11.2024
Вижте какви решения взе днес Общинския съвет на Варна
16:50 / 28.11.2024
Wizz Air със страхотни новини от летище Варна
14:55 / 28.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: