Пенсионери се хранят с евтино некачествено месо

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:29 / 20.05.2010
1240
Отлежали меса и съмнителни сирена са примамлива стръв за прегладнели пенсионери. В магазин на кооперативния пазар, ако си купите десет килограма свински пържоли, цената на кило ще ви излезе четири лева. За пет килограма котлети искат 25 лева. За сравнение в специализираните магазини за месо във Варна средната цена на свинската мръвка е около 8,50 лева.

В свинекомплексите в областта производствената цена на свинското надхвърля 4 лева за килограм. Евтините пържоли и котлети най-вероятно са внос от интервенционните запаси на страни от Европейския съюз, които бързат да се отърват от стоката или от нелегални кланици в страната. Второто е малко вероятно, защото в момента България внася над 50 процента от свинското и почти 80 процента от говеждото месо, което се консумира и преработва у нас.

Още по-фрапираща е цената на предлаганите кюфтета и кебапчета. Десет бройки се търгуват за 1,65 лева. Някои от клиентите с присмех питат да не би да са произведени в някой хлебозавод. При грамаж дори от 50 грама едното цената е нереална, защото каймата в специализираните магазини за месо струва между 6 и 7 лева килограма. Според елементарната логика кюфтета и кебапчета се приготвят от евтиното вносно месо, което години, а може би и десетилетия е отлежавало във фризери. В кебапчийниците по пазарите и улиците кюфтетата и кебапчетата се предлагат средно по 80 стотинки.

Ако са купени от същия магазин, не е трудно да се пресметне каква печалба се реализира. Много съблазнителна е цената на патешката кайма. Само 2,50 лева за килограм. В селата около Варна жива патка с тегло около 5 килограма рядко може да се купи под 20 лева. Зевзеци предположиха, че каймата може и да е от гларуси, които се родеят с патките.

Доктор Марин Маринов от Регионалната ветеринарномедицинска служба коментира, че почти е необяснимо как меса и кебапчета се продават на толкова ниски цени. От комисията за защита на потребителите отговориха, че не е в правата им да извършват проверки за цената на предлаганите на пазара меса. Според тях това е единствено в компетенцията на ДВСК. Доктор Маргарита Атанасова от ДВСК коментира, че най-вероятно става въпрос за дълбоко замразени меса, които се внасят от Западна Европа. Според нея ветеринарите проверяват не вкусовите качества, а безопасността на храните.

Източник: в. "Народно дело"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).