Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Пенсионери се хранят с евтино некачествено месо
Автор: Екип Varna24.bg 11:29 / 20.05.2010Коментари (0)1240
© Varna24.bg
Отлежали меса и съмнителни сирена са примамлива стръв за прегладнели пенсионери. В магазин на кооперативния пазар, ако си купите десет килограма свински пържоли, цената на кило ще ви излезе четири лева. За пет килограма котлети искат 25 лева. За сравнение в специализираните магазини за месо във Варна средната цена на свинската мръвка е около 8,50 лева.

В свинекомплексите в областта производствената цена на свинското надхвърля 4 лева за килограм. Евтините пържоли и котлети най-вероятно са внос от интервенционните запаси на страни от Европейския съюз, които бързат да се отърват от стоката или от нелегални кланици в страната. Второто е малко вероятно, защото в момента България внася над 50 процента от свинското и почти 80 процента от говеждото месо, което се консумира и преработва у нас.

Още по-фрапираща е цената на предлаганите кюфтета и кебапчета. Десет бройки се търгуват за 1,65 лева. Някои от клиентите с присмех питат да не би да са произведени в някой хлебозавод. При грамаж дори от 50 грама едното цената е нереална, защото каймата в специализираните магазини за месо струва между 6 и 7 лева килограма. Според елементарната логика кюфтета и кебапчета се приготвят от евтиното вносно месо, което години, а може би и десетилетия е отлежавало във фризери. В кебапчийниците по пазарите и улиците кюфтетата и кебапчетата се предлагат средно по 80 стотинки.

Ако са купени от същия магазин, не е трудно да се пресметне каква печалба се реализира. Много съблазнителна е цената на патешката кайма. Само 2,50 лева за килограм. В селата около Варна жива патка с тегло около 5 килограма рядко може да се купи под 20 лева. Зевзеци предположиха, че каймата може и да е от гларуси, които се родеят с патките.

Доктор Марин Маринов от Регионалната ветеринарномедицинска служба коментира, че почти е необяснимо как меса и кебапчета се продават на толкова ниски цени. От комисията за защита на потребителите отговориха, че не е в правата им да извършват проверки за цената на предлаганите на пазара меса. Според тях това е единствено в компетенцията на ДВСК. Доктор Маргарита Атанасова от ДВСК коментира, че най-вероятно става въпрос за дълбоко замразени меса, които се внасят от Западна Европа. Според нея ветеринарите проверяват не вкусовите качества, а безопасността на храните.

Източник: в. "Народно дело"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: