Пет гимназии искат средства за оборудване

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:23 / 22.10.2008
543
Пет от 12-те варненски професионални гимназии кандидатстват с проекти по Националната програма "Модернизиране на системата на професионалното образование", установи проверка на "Позвънете Новини". Общата стойност на изготвените проектни предложения надхвърля 800 000 лева. Най-мащабното сред тях е това на Професионалната техническа гимназия, която кандидатства за 200 000 лева. Това е и максимално допустимото финансиране по програмата. Школото има сключен договор за съфинансиране с две фирми, които ще осигурят 43 000 лева. Близо половината от средствата ще бъдат използвани за осигуряването на нова система за цифрово програмно управление на металорежещи машини и нова апаратура, уточниха от ръководството на гимназията. Освен това ще бъде закупен и микробус, който да обезпечи превоза на учениците до предприятията, в които стажуват. Гимназията има сключени договори с десет фирми за провеждане на ученически практики.

179 000 лева искат от Гимназията по електротехника. Средствата ще бъдат инвестирани в ремонт на три от работилниците и обзавеждане на нова такава за заваряване. Приблизително същата сума очаква и гимназията по строителство, архитектура и геодезия, която иска да си закупи геодезическа техника. С два проекта на стойност около 160 000 лева кандидатстват гимназията по туризъм. Ръководството й иска да закупи нови софтуери и да обзаведе езикова и хотелска стая.

С нови машини и техника ще се снабди гимназията по горско стопанство, ако проектът й, чиято стойност е 100 000 лева, бъде одобрен. Половината от сумата ще бъде изразходвана за ремонт на осем от 18-те учебни кабинети за практика. Краткият срок и липса на съфинансиране се оказали пречка пред останалите професионални училища.

Около 100 предложения от гимназии от страната са постъпили до 17 октомври, когато бе крайният срок, съобщиха от просветното министерство. Бюджетът на програмата, който е в размер на 5 млн. лева, ще позволи финансирането на около 40 проекта.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).