Петно от пластмасови отпадъци плува в залива

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:53 / 10.03.2009
677
Смъртоносен кръг от пластмасови отпадъци дебне край Варненския залив и в скоро време заплашва да се превърне в Бермудски. Става въпрос за голямо петно от полиетиленови останки навътре в морето. То се върти със скорост близо 3 км в час.

Сензационното разкритие прави Траян Траянов, старши научен сътрудник в Института по океанология - Варна. Той открива петното в момент, в който негов екип работи по тръбопровода за изсмукване на вода за Делфинариума в началото на зимния сезон. Тогава лично фотографира кръга и в момента разработва научна статия по проблема.

"Петното поставя изключително сериозен проблем - казва Траянов. - Не може да си представите за какво ужасяващо нещо става въпрос. Ако по-неопитен плувец попадне във фунията, като нищо ще се оплете и ще бъде завлечен на дъното. Може би тогава ще се сетим, че морето трябва да се пази чисто, и ще алармираме тревога. За жалост, ние винаги вървим след събитията..."

Ученият допълва, че петното налага сериозни вреди на морската флора и фауна. "Става дума най-вече за чували, торбички, бутилки от минерална вода, опаковки, които подводното течение върти. А теченията в Черно море са много интересни. Основното, което идва от нос Калиакра, е с посока север - юг. Вътре в залива има противотечение, обратно на часовниковата стрелка. То противодейства на основното. Пред Галата има една плитчина, където засядат много рапани. Тя е в резултат на сблъсъка на тези 2 течения. Иначе диаметърът на петното е голям. Все още не можем да го оразмерим, но ще го изследваме с видеокамери, с плаващи буйове и ще установим точните размери и движението му", разказва Траянов.

Огромните полиетиленови ръкави, които напомнят пипала на гигантски октопод, са се трупали в продължение на 10 - 15 години. Както е известно, те не се разлагат във водата. "Водата има специфично тегло, близо до единица, а отпадъците от пластмаса не потъват, тъй като заради термоклина - специфината разлика в температурата, по-надолу водата е по-плътна. Затова боклуците се движат само в повърхностния слой, а течението ги върти. То е нещо като антициклона", обяснява Траян Траянов.
Според учения, ако хората продължават да замърсяват със същите темпове, ни чака жестока екологична катастрофа.

Петното от полиетиленови отпадъци край Варна е аналог, макар и в умален мащаб, на едно от двете най-големи подобни "пластмасови фунии" в света. Това потвърждава за "Черно море" Траян Траянов.

"Има подобно явление в Тихия океан, около Хаваите. Там има 2 огромни петна. Едното е към бреговете на Япония, а другото към Америка. Те се въртят постоянно", казва ученият. Думите му визират т.нар. Голямо Тихоокеанско бунище (Great Pacific Garbage Patch), което учените сравняват с огромно пластмасово море. В последните години то много бързо увеличава мащабите си и според някои изследователи е вече по-голямо от Северна Америка. Феноменът е открит през 1997 г. от американския океанолог Чарлс Мур. Според него във фунията циркулират близо 100 млн. тона плаващи боклуци. Част от отпадъците идват от корабите или от петролните платформи, а другата част - от сушата. В Тихия океан, където има антициклонални и циклонални вихри, има инциденти, причинени от петната.
"Тези отпадъци не могат да изгният и да се разградят. Затова учените вече умуват върху пластмаса, която да се разгражда бързо по подобие на хартията. Другият вариант е въобще да бъдат забранени тези опаковки", казва Траян Траянов.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).