Пийнали шофьори мамят на тестовете

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:16 / 11.02.2010
1299
6-7 шофьори за година се опитват да „преметнат" кръвните проби за алкохол, които им се вземат, след като са уловени в крачка във Варна. „Понякога пращат друг човек да даде кръв вместо тях, но опитът твърде рядко успява. Ако има разлика между показаното от дрегера на КАТ и кръвната проба, уведомяваме полицията, че има вмешателство. Но напоследък тези случаи са все по-голяма рядкост", каза шефът на Клиниката по съдебна медицина в МБАЛ „Св. Анна" във Варна д-р Димитър Ганчев. Той допълни, че са засичани и други начини за манипулиране на тестовете, но рядко успявали.

6 промила алкохол в кръвта е най-високата отчетена проба, изследвана от лекарите от Съдебна медицина в Окръжна болница. Средно за година през ръцете им минават около 4000 проби за алкохол в кръвта, каза шефът на Клиниката по съдебна медицина към МБАЛ „Св. Анна" във Варна д-р Димитър Ганчев. Обикновено работа им се отваряла в зависимост от акциите на полицията. Най-много проби се изследвали лятото и през есента, когато се правят вината и ракиите. На практика не изследват само „прегрешили" водачи, но и починали. Често се оказвало, че причината за смърт се крие в употребата на алкохол, допълни съдебният медик. И тъй като се е наслушал на приказки за „подкупния човешки фактор" при лабораторните изследвания, изпреварва въпроса за подкупите. „Вземат се две проби. Едната идва при нас за изследване, другата остава в Спешния център. Ако се налага, отваряме и втората проба. Никой няма да си позволи вмешателство, защото наказанието за нас е 5 г. затвор", допълни д-р Ганчев. Преди години в Силистра отстранили лаборант, след като установили, че „помага" за подмяна на вече взети кръвни проби. При катастрофи застрахователите изисквали тестове, защото ако водачът е пил, не изплащат застраховката. Имали са случаи, когато професионални шофьори остават без книжка и препитание.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен
Кметът на Варна: Предците са ни оставили голям урок - можем да ск...
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).