Става въпрос за сурово месо, уточни за Дарик д-р Живка Манева - директор на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - Варна. В местния екарисаж е отишло пилешко от двете партиди на производителя "Пименс" - Стражица, в които бе открита салмонела, допълни д-р Манева.
Наличните количества от партидите бяха изтеглени от склада на едро на фирма "Варна оборот" и търговската мрежа, където се предлагат.
За другите партиди пилешко месо на "Пименс" няма възбрана и те се предлагат в търговската мрежа, посочи шефът на ОДБХ-Варна. По думите й, в самото предприятие в Стражица са въведени допълнителни рестриктивни действия и съгласно указания от централата на Агенцията по храните се вземат проби по вътрешен мониторинг от произвежданите партиди.
До края на седмицата ще продължи постоянният контрол в три от млечните кухни, където бе установено заразено със салмонела месо. Следи се стриктно хигиената в кухните и на персонала, както и температурата при приготвяне на храната, отбеляза д-р Живка Манева.
Мерките бяха предприети след епидемията от салмонелоза, която избухна във Варна през септември. Причината за нея бе вторично замърсяване на сурово пилешко и недостатъчно добрата топлинна обработка на месото.
Миналата седмица в морската столица бяха регистрирани 21 нови случаи на заразяване със салмонела. От ОДБХ уточниха, че заболелите деца не са яли заразена храна, а са били в непосредствен контакт със заразени хора.