Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Пиратите" учредиха партия, пускат се на избори
Автор: Екип Varna24.bg 09:34 / 13.04.2010Коментари (0)748
© Varna24.bg
Пиратите ще "атакуват" парламента
След София, във Варна новоучредената Пиратска партия намира най-широка подкрепа. Това заяви Тодин Тодинов - един от двамата варненски координатори на партията.

Процесът по уредяването на Пиратската партия приключи вчера с учредителен форум в София, на който делегати от около 20 града приеха устав, програма и избраха свое ръководство. Идеята за създаване на такава партия съществуваше във виртуалното пространство от години. Инициативен комитет свърши работата по действителното превръщане на пиратската идея в реално политическо движение. За регистрацията обаче се чака решение на Софийски градски съд.

Това е най-младата партия в България като дата на учредяване и средна възраст на партийните членове. Членовете на партията се делят на „пиъри", „модератори" и „администратори".

Не се отъждествяваме с нито една от конвенционалните партии в България, заяви Тодин Тодинов. Според него партията не е нито лява, нито дясна или центристка.
Биха участвали обаче в избори. „Ще разчитаме на широка подкрепа от страна на потребителите", посочи варненският координатор на Пиратската партия.

Сред основните цели на новоучредената партия са запазване на тайната на кореспонденцията и ограничаване на следенето в интернет и чрез мобилните комуникации. Българските пирати предлагат на правителството да се разрешава да има достъп до нечии лични граждански средства за комуникация или да поставя някой гражданин под наблюдение в случай на твърдо подозрение за престъпление, което е било извършено от съответния гражданин. Във всички други случаи правителството трябва да счита своите граждани за невинни.

„Софтуерните патенти забавят технологичното развитие и представляват сериозна заплаха срещу българския, а също така и срещу европейския малък и среден бизнес в сектора за информационни технологии. Ние предлагаме и намаляване на защитите за търговските авторски права, т.е. монополът да създаваш копия на една творба с търговска цел да бъде намален на 5 години от публикуване на творбата", се посочва в Принципите и идеите на българските пирати. Те са базирани на версия 3.0 на принципите на шведската пиратска партия, но адаптирани за проблемите на България.

Пиратски партии има в над 40 държави по света, 2/3 от които в Европа. Първата такава е учредена през 2006 г. в Швеция. Четири години по-късно партията e вече трета по големина на членската маса в скандинавската страна. Шведската Пиратска партия дори вкара двама депутати в Европейския парламент на изборите миналата година.

По примера на шведите за кратко време Пиратски партии са учредени в Германия, САЩ, Аржентина, Китай, Австралия, Турция и други. Това налага създаването на Pirate Parti International (PPI) - Интернационал на Пиратските партии. Основни негови функции са да подпомага и координира създаването на Пиратски партии навсякъде по света, както и да създава условия за вътрешна комуникация под формата на международни форуми.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: