Питат Путин за обновлението на флота

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:34 / 05.11.2010
945
Премиерът Бойко Борисов да пита руския си колега Владимир Путин ще се строят ли руски кораби у нас, са заръчали от Българската асоциация по корабостроене и кораборемонт за предстоящата среща между двамата на 13 ноември. От Министерския съвет ни попитаха имаме ли някакви въпроси към руския президент и това беше много добър повод да напомним, че имаме желание да участваме в програмата за обновление на флота им, каза председателят на асоциацията Светлин Стоянов.

По думите му вече е ясно, че и през следващата година корабостроенето не може да се надява на държавен гаранционен фонд. Чиновниците са изпуснали сроковете за вкарването на предложението в проекта за държавен бюджет. Стоянов дори се оплака, че въпросът се протака прекалено и нищо чудно отново да се обърнат за съдействие към премиера. Последно от работната група към Министерството на икономиката не намерили за достатъчно убедителни дадените им обосновки в подкрепа на фонда. Най-важното, което сме написали там е, че срещу фонд от 3 млн. лв. държавата може да спечели минимум 15-18 млн. лв. от данъци и осигуровки заради новите работни места в бранша, които ще се генерират.

Междувременно стана ясно, че в Европа се готви обща схема за финансиране на корабостроенето. Стоянов уточни, че в момента се извършва проучване на международна одиторска компания, която трябва да даде препоръки какви ще са най-удачните механизми за финансово подпомагане на компаниите в този бизнес. Всичко все още е в доста начален етап, но се говори за финансиране на етап строителство на корабите, предоставяне на гаранции и не на последно място стимули за корабопритежателите. Освен това се обсъждал и вариант да се ограничи полезният живот на корабите, плаващи по вътрешните за ЕС пътища, като по този начин ще се стимулира обновлението на националните флотилии.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).