Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Пламена Шалаверова: 90% от ограниченията на инвалидите във Варна са свързани с транспорта
Автор: Екип Varna24.bg 16:55 / 30.04.2010Коментари (0)2089
90% от ограниченията на инвалидите във Варна са свързани с липсата на пригоден за хора с увреждания транспорт. Това съобщи Пламена Шалаверова от Сдружение „Феникс 2009" по време на пресконференция по повод 5 май - Европейски ден на протест на хората с увреждания. По думите й преди година и половина тя се е срещнала с кмета на Варна Кирил Йорданов и му е разказала, че в морската столица има само 2 микробуса, които са пригодени за превоз на инвалиди, но те са 12-годишни и са морално остарели. Тогава градоначалникът й е обещал, че в началото на 2009 г. Варна ще се сдобие с още 6 нови микробуса и дори й е говорил, че ще бъде разкрито звено, което ще отговаря за това. Но уви това е до ден днешен не се е случило, жалва се пред журналисти Шалаверова.

Студентът от Икономическия университет във Варна Иван Цветанов пък сподели, че живее в кв. „Владиславово" и почти единствената му алтернатива да ходи на лекции е микробуса за инвалиди. Той обаче разказа, че работното време на шофьорите е от 8 до 17 ч. в делничните дни, но се налага те да превозват и деца от училището за незрящи и дефакто той може да се възползва от този транспорт най-косно до 14,30 ч. И двамата с Пламена, която пък живее в друг отдалечен кв. „Аспарухово" споделят, че през зимата понякога могат да се възползват от услугите на някой от автобусите на „Градски транспорт", които са пригодени за инвалиди, но никога не се знае точно по кое време ще премине такава кола. Отделно те споделиха, че през лятото това е изключено, защото тези автобуси се пренасочват към комплексите, за да превозват чужденците, на които да се покаже, че в България се спазват правата на инвалидите.

За друг проблем алармира Николай Димитров. Преди дни той се жалва пред „ДНЕС+", че въпреки че на собствената си кола има световно признат инвалиден стикер, то той не е бил допуснат на паркинга на МБАЛ „Св. Марина". Днес подобен скандал се е разиграл и на паркинга на община Варна, където са му обяснили, че това е служебен паркинг и той няма достъп до него.

Други хора с увреждания споделиха, че варненци и хора от съседни градове, за да имат издаден инвалиден пропуск за леките им автомобили трябва да получат такъв от администрацията на община Варна. Проблемът тук е, че за целта се изисква на издадения стикер, който се залепя на предното и задното стъкло да бъдат попълнение трите имена на инвалида, както и точния му адрес, което грубо противоречи със Закона за достъп до личните данни.

Председателят на дружеството на инвалидите във Варна Радко Радев заяви по повод 5 май - Европейски ден на протест на хората с увреждания, че това не е ден за празненства, а дата, на която да привлекат вниманието на обествеността към техните граждански и човешки права. По думите му в момента България води геноцид спрямо хората с увреждания. По този повод на 5 май от 11 ч. пред ФКЦ в морската столица ще се състои събиране на инвалиди. Организаторите не очакват мероприятието да бъде масово, тъй като по думите им хората няма как да се предвижат от домовете си до входа на Морската градина.

Председателят на УС на Дружеството на хемодиализираните във Варна „Спасение" Стилиян Стоянов пък изказа остър протест против лечението с некачествени разтвори, произведени от „Интергаленика" - Пловдив. По думите му тези разтвор дава много странични ефекти при пациентите лекувани с тях, единият от които е силен сърбеж по цялото тяло непрекъснато през денонощието - преди и след диализа. Стоянов обясни, че това води до влошаване на здравословното състояние на пациентите и възникване на кожни и сърдечно-съдови есложнения, лечението на които води до допълнителни разходи. Председателят на УС на Дружеството на хемодиализираните във Варна „Спасение" използва възможността от срещата си с медиите и отправи покана към премиера Бойко Борисов и здравния министър Анна-Мария Борисова да гостуват във Варна.

Статистиката сочи, че 10% от българите са с увреждания. Във Варна около 4000 души ежедневно се нуждаят от чужда помощ, а около 50 000 души са освидетелствани от ТЕЛК.

Източник: Днес +









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отбелязване на Деня на Независимостта
Бюджет 2024
Избори в САЩ
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: