По-евтино изследват за рак на маточната шийка по случай 8 март

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:36 / 08.03.2010
764
В ДКЦ I "Света Клементина" по случай празника на жената - 8 март, намалиха отново цената на изследването за рак на маточната шийка. Тук се намира единственият за Северна България апарат за откриване на причинителя - човешкият папиломен вирус /HPV/. Стойността на различни места варира от 90 до 120 лева, като тук се заплащаше 80 лв.

След направената през януари кампания с 50 % намаление, от началото на февруари обявената стойност постоянно ще бъде 65 лева. В чест на празника на жената - 8 март, управителят д-р Иван Иванов направи още един жест към варненки. Той разпореди цената на изследването да се намали с още 10 лева и така до края на март желаещите пациентки могат да се изследват срещу 55 лева. През януари 2010 година се изследваха отново с намаление 176 пациентки на възраст между 18 и 72 години, от които при 27 жени са открити положителни резултати, а пет са с гранични стойности. Вирусът е открит при две 18-годишни момичета и една на 19 години, като със зараза най-голям брой са жени между 20 и 50 години. Точно тази тревожна статистика бе причината управителят д-р Иван Иванов да издаде заповед за намаляване на цената, за да е по-достъпна за варненки, тъй като засега изследването не се поема от здравната каса.

Апаратът е монтиран във вирусологичната лаборатория на общинското здравно заведение и е предоставен безвъзмездно през 2009 г. за ползване от Центъра за превантивна медицина и семейно здраве "Св. Георги Победоносец" в гр. София. Досега с подобна апаратура разполагаха само три клиники в София и една в Пловдив, съобщи управителят д-р Иван Иванов.

Прилаганият метод за изследване на HPV е единственият стандартизиран тест, който е в състояние да открие ДНК на вируса и така с максимална точност да докаже наличието или отсъствието му в клетките на маточната шийка. Матералът за изследването се взема от двамата акушер - гинеколози в ДКЦ I "Св. Клементина" д-р Румен Шопов и д-р Юлиян Николов, като апаратът може да се зарежда с материал и от специалисти от други лечебни заведения във Варна, допълни д-р Иван Иванов.

У нас тестът се поема при определени обстоятелства от два доброволни здравноосигурителни фонда. Д-р Иван Иванов разговаря с 13 доброволни здравноосигурителни фондове, с които работи ДКЦ I "Св. Клементина". Повечето от тях заплащат изследването с цитонамазка и в случай, че резултатите са лоши, ще заплащат и изследването за човешкия папиломен вирус за избралите фонда жени, каза още д-р Иванов. Телефонът за информация и записване в здравното заведение е чрез централата 603 802, вътрешен 305 в АГ кабинета, където се взема материала и се изпраща във вирусологичната лаборатория. При наличието на направление прегледът и вземането на материала от гинеколозите е безплатно само срещу пациентската такса, която се заплаща на регистратурата.

Методът за диагностика, известен като HPV тест, се прилага в България от близо две години. Около 20 % от изследваните с него жени са дали положителен резултат за вируса, причинител на рака на маточната шийка. Този тест е признат за "златен стандарт" в скрининга на това злокачествено заболяване, допълни д-р Иван Иванов.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).