Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
По-евтино изследват за рак на маточната шийка по случай 8 март
Автор: Екип Varna24.bg 10:36 / 08.03.2010Коментари (0)764
© Varna24.bg
В ДКЦ I "Света Клементина" по случай празника на жената - 8 март, намалиха отново цената на изследването за рак на маточната шийка. Тук се намира единственият за Северна България апарат за откриване на причинителя - човешкият папиломен вирус /HPV/. Стойността на различни места варира от 90 до 120 лева, като тук се заплащаше 80 лв.

След направената през януари кампания с 50 % намаление, от началото на февруари обявената стойност постоянно ще бъде 65 лева. В чест на празника на жената - 8 март, управителят д-р Иван Иванов направи още един жест към варненки. Той разпореди цената на изследването да се намали с още 10 лева и така до края на март желаещите пациентки могат да се изследват срещу 55 лева. През януари 2010 година се изследваха отново с намаление 176 пациентки на възраст между 18 и 72 години, от които при 27 жени са открити положителни резултати, а пет са с гранични стойности. Вирусът е открит при две 18-годишни момичета и една на 19 години, като със зараза най-голям брой са жени между 20 и 50 години. Точно тази тревожна статистика бе причината управителят д-р Иван Иванов да издаде заповед за намаляване на цената, за да е по-достъпна за варненки, тъй като засега изследването не се поема от здравната каса.

Апаратът е монтиран във вирусологичната лаборатория на общинското здравно заведение и е предоставен безвъзмездно през 2009 г. за ползване от Центъра за превантивна медицина и семейно здраве "Св. Георги Победоносец" в гр. София. Досега с подобна апаратура разполагаха само три клиники в София и една в Пловдив, съобщи управителят д-р Иван Иванов.

Прилаганият метод за изследване на HPV е единственият стандартизиран тест, който е в състояние да открие ДНК на вируса и така с максимална точност да докаже наличието или отсъствието му в клетките на маточната шийка. Матералът за изследването се взема от двамата акушер - гинеколози в ДКЦ I "Св. Клементина" д-р Румен Шопов и д-р Юлиян Николов, като апаратът може да се зарежда с материал и от специалисти от други лечебни заведения във Варна, допълни д-р Иван Иванов.

У нас тестът се поема при определени обстоятелства от два доброволни здравноосигурителни фонда. Д-р Иван Иванов разговаря с 13 доброволни здравноосигурителни фондове, с които работи ДКЦ I "Св. Клементина". Повечето от тях заплащат изследването с цитонамазка и в случай, че резултатите са лоши, ще заплащат и изследването за човешкия папиломен вирус за избралите фонда жени, каза още д-р Иванов. Телефонът за информация и записване в здравното заведение е чрез централата 603 802, вътрешен 305 в АГ кабинета, където се взема материала и се изпраща във вирусологичната лаборатория. При наличието на направление прегледът и вземането на материала от гинеколозите е безплатно само срещу пациентската такса, която се заплаща на регистратурата.

Методът за диагностика, известен като HPV тест, се прилага в България от близо две години. Около 20 % от изследваните с него жени са дали положителен резултат за вируса, причинител на рака на маточната шийка. Този тест е признат за "златен стандарт" в скрининга на това злокачествено заболяване, допълни д-р Иван Иванов.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: