Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
По съвместен с Франция проект обучават санитарите за болногледачи
Автор: Екип Varna24.bg 12:49 / 07.04.2009Коментари (0)972
Първият в България "Център за професионално обучение на санитари" изпрати първите си 30 курсисти, обучавани в продължение на три месеца и успешно положили устен и писмен изпити. В първата група за 30 места са се съревновавали 110 кандидати. Големият интерес ще бъде задоволен с още един или два курса, като обучението ще започне още през тази есен, съобщи ръководителят на проекта от страна на Университетската болница "Св. Марина" доц.д-р Валерия Калева. Този център е резултат от успешен проект на МБАЛ "Св. Марина" и партньорското участие на Център за професионално обучение "Сен Мишел" в Малетроа, Франция с директор Сесил Рийю и Медицинския университет "Проф. д-р П. Стоянов" във Варна.

Целта на този център е професионално обучение на младши медицински персонал в съответствие с модерната концепция за глобален подход и екипна грижа към болния. Санитарите добиват нови умения и по-добра квалификация, за да бъдат надежден помощник на лекарите и медицинските сестри в ежедневните грижи за пациентите. Стремежът е да се достигне европейското ниво и преди всичко това на Франция, която е въвела най-добрата здравна система на континента. Засега се обучават служители на МБАЛ "Св. Марина", но към курса проявяват интерес и други лечебни заведения, болнични асоциации и агенции по труда, така че в по-далечна перспектива се предвижда по проекта, който продължава и занапред, да се обучават кадри от цялата страна, допълни доц. Калева. На втори етап амбицията на партньорите от настоящия проект е той да прерастне в качествено нова форма на обучение на младшия медицински персонал, отговаряща на европейските стандарти за професията "болногледач" с признаване и утвърждаване на тази нова медицинска специалност в България. От страна на варненските партньори дават много висока оценка за помощта на френските колеги, които поемат на свои разноски пребиваването и обучението на стажанти и специализанти от болницата в центъра "Сен Мишел". От друга страна се предвижда френски кадри да дойдат на работа в УМБАЛ "Св. Марина", като техният престой ще бъде полезен за по-пълната обмяна на опит между сродните специалисти.

В Световния ден на здравето първите курсисти получиха своите сертификати, удостоверяващи успешното завършване на обучението си. Отличия на Медицинския университет и МБАЛ "Св. Марина" бяха връчени и на директора на Центъра "Сен Мишел" Сесил Рийю и на директора на болничния комплекс г-н Беноа Нутре. Г-жа Рийю обясни, че първите контакти с болницата и университета датират отпреди шест години и по договора се работи по различни проекти, част от които са с катедрата по здравен мениджмънт с ръководител доц. Еманула Мутафова в Медицинския университет.

Доц. Калева изказа задоволството си от проведения курс и даде много висока оценка на активността на участниците в него, които с много голям интерес посещаваха часовете за теория и практическите стажове. Самите обучаващи курсистите също са подготвени от френските специалисти, което гарантира високото ниво на представания в лекциите материал.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мигрантски натиск към България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (459) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (622) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: