Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Побитите камъни" на косъм да влязат в класацията на най-големите световни забележителности
Автор: Екип Varna24.bg 11:27 / 14.11.2011Коментари (0)1333
©
"Побитите камъни" край Варна са на косъм да влязат в класацията на най-големите световни забележителности. За целта се стяга цял екип от списание "Нешънъл джиографик", за да заснеме обекта. Преди броени дни фотографите тръгнали към мястото, но блокирани полети ги отклонили от целта. Това сподели председателят на Варненската търговско-индустриална камара Иван Табаков, който е и почетен консул на Италия за Варненска и Бургаска област.

Наскоро той също бил доброволно въвлечен в идеята заради откритието на литератора и писател Георги Велев, който изтъкна теорията, че мегалитите са съзнателно, а не природно творение, както се смяташе досега. В изследванията му се открива дори намек, че те може да са плод не само на човешка дейност. Срещу тезата му скочиха утвърдени историци и археолози, както и част от обществеността, като в същото време не липсваха и маса горещи привърженици на идеята.

Някои институции обаче се съгласиха да изразят съпричастие заради интереса, който откритието може да предизвика в световен мащаб, и поради евентуалното увеличение на туристопотока към морската столица. Въпреки отменения заради лошото време полет на екипа от фотографи и археолози, които щели да пристигнат във Варна, преговорите продължават, потвърди Табаков. Той и негови съмишленици смятат, че това може да допринесе и за превръщането на Варна в културна столица през идните години, но най-вече да повиши приходите на местно ниво.

Интервюто с Иван Табаков:

- Господин Табаков, приемате ли идеята за превръщането на Побитите камъни в световна туристическа атракция въз основа твърдението на Георги Велев, че те са съзнателно, а не природно творение?

- Съвсем отскоро съм въвлечен в идеята. Вълнуват ме историята, археологията и всичко свързано с тях. За това реших да преоткрия камъните не като природен феномен, а като човешко деяние. Абсолютно съм убеден, че заради това откритие мястото може да се превърне в притегателен център за туристи от цял свят. Най-красноречивото доказателство е т. нар. воден часовник, тоест две почти еднакви тави, от които водата прелива от едната окръжност в другата. Това е прекалено точно изчислено, за да е творение на природата. Досегашната теория е, че това е било морско дъно и под въздействието на ерозия и други фактори са се оформили тези скални масиви. Прочел съм и книгата на Смоленов за Черноморската Атлантида. Велев твърди, че златното съкровище е моделът, по който е бил изработен целият комплекс на Побитите камъни. Вече забелязвам, че нито един от камъните не е вертикално оформен, те всички са под наклон от 82 градуса, който ги предпазва от ерозия. В някои от тях има отвори, които помагат да се оттича дъждовната вода.

- Значи откритието се оказва сериозно, въпреки обществената насмешка заради едно археологическо понятие?

- Да, думата фалос предизвиква асоциации у някои. Но фалосът в Древна Гърция и Рим е символ на плодовитост. Днешният му смисъл се изкривява, защото така сме били възпитавани - всичко, свързано с физиологията на човека, се възприема атрактивно. По време на лятното слънцестоене дори, когато слънцето изгрява, сянката на фалоса от средната група направо прониква в пещерата и това символизира оплождането. Според мен натрупването на толкова случайности не говори просто за една закономерност.

- Поддържаме ли добре културното си наследство, или още нямаме това самосъзнание?

- Има хора, които имат съзнание, но и средства за култура липсват. За това протестират културни дейци и учени. Трябва да станем нормална държава с нормално разпределение на средствата. Надявам се постепенно гражданската позиция да допринесе за това.

- Какво трябва да се направи специално за Побитите камъни в случая?

- Там не трябва да се прави нищо. Те трябва да си останат така. Достатъчно голямо е замърсяването и изхвърлянето на отпадъци. Трябва само да се почистят и по-строго да се охранява това, което е останало. Може туристически агенции да ги включат в маршрути. Може чрез снимките на "Нешънъл джиографик" и мястото да си получи заслужената почит. През тази година в туризма във Варна има известно увеличение въпреки кризата. Благодарение на археологически обекти може да се привлекат още туристи.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Ремонти във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Кралица Елизабет II почина!
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: