Почти всеки втори осмокласник във Варна епизодично консумира алкохол

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:15 / 04.04.2009
799
Почти всеки втори ученик в седми и осми клас във Варна епизодично консумира алкохолни напитки. Това сочат резултатите от проучване на поведенчески навици сред подрастващи ученици от град Варна, изготвено от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве. Според данните, относителният дял на анкетираните, които не пият е 37,0%.

Изследването е направено по повод Световният ден на здравето - 7 април от специалистите в Дирекция "Опазване на общественото здраве" в РИОКОЗ - Варна. Проучено е разпространението на някои здравно поведенчески навици сред подрастващи от среден курс на обучение / 7 -8 клас/.

С пряка индивидуална анкета са анкетирани анонимно 354 ученика, 182 (51,4%) момчета и 172 (48,6%) момичета на възраст /13 - 15 години/ от десет случайно избрани варненски училища. Проучени са детерминантите на здравословния стил и начин на живот: тютюнопушене, алкохолна консумация, индекс на телесна маса и двигателна активност. В тази възраст все още се изграждат и затвърждават моделите на поведение, които обуславят високия здравен риск в по-късна възраст.

Данните във връзка с разпространение на тютюнопушенето сочат, че 69% са непушачи, 11% пушат понякога, а 20 % са редовни тютюнопушачи (20,9% момчета и 18,6% момичета).

Регулярна употреба на алкохол отбелязват 13% /повече от 1 път седмично/. Завишената консумация на спиртни напитки е една от причините за зависимост към алкохола, повишеното артериално налягане и нервно-психическите разстройства. При тийнейджърите алкохолът разстройва и нормалното пубертетно развитие.

При анализа на антропометричните данни се установи, че 82,9% имат нормални стойности на индекс на телесна маса. С наднормено тегло са 11,8%, а 3,6% са със затлъстяване. Водеща причина за наднорменото тегло е високият енергиен прием и занижената двигателна активност.

Независимо от достатъчните знания за позитивните здравни ефекти от редовната двигателна активност, около 37,5% спортуват редовно през свободното си време. При почти половината 46,0% желанието за спорт се проявява само с епизодични действия. Пасивно отношение към двигателната активност отбелязват 15,8% от анкетираните ученици. Обикновено подрастващите с ниска двигателна активност, показват ниска физическа пригодност и са изложени на по-висок риск за редица заболявания, допълват от РИОКОЗ.

Източник: dnesplus.com


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).