Поддръжката на тревните площи влиза в съда

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:42 / 11.05.2010
3772
Сериозна съдебна битка се заформя около това кой да поддържа зелените площи в община Варна. Трима от участниците в обявената от администрацията обществена поръчка са атакували в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) класирането и определянето на изпълнители на заданието. В антимонополния орган са оспорени резултатите за районите „Одесос", „Приморски", „Младост" и „Аспарухово".

Освен искането за разваляне на конкурса трите компании, недоволни от класирането, са заявили и желанието си да се наложи временна мярка за спиране на изпълнението на процедурата. И за четирите района тя е одобрена от КЗК. От комисията сметнали, че е по-важно да се гарантира честното провеждане на процедурата.

Основната претенция на отхвърлените участници е, че конкурентите им не отговарят на условията на обществената поръчка. Много малко от тях били реализирали изисквания от общината търговски оборот за последните години. Имало и такива, които не отговарят на изискванията за необходим опит при изпълнението на подобен род услуги, на други пък документите не били в ред. Въпреки това те не били отстранени от конкурса, а някои дори го и спечелили.

Общината естествено не се съгласила с изложените мотиви и е настоявала да не се спира изпълнението на обществената поръчка. Тя не била съгласна и с предложението на „ощетените" до окончателното произнасяне на КЗК да се продължат старите договори, с действалите до преди няколко месеца компании. Това щяло сериозно да навреди на растителността във Варна. Освен това градът нямало да успее да се подготви за предстоящия туристически сезон.

Антимонополната комисия обаче не сметнала това за достатъчно силни доводи и спряла поръчката. Въпреки че на практика в момента не би трябвало да има кой да се грижи за зеленината във Варна се оказва, че това съвсем не е така. Само преди няколко дни тревните площи бяха окосени, а някои от тях дори и вече напръскани за кърлежи. От кметство „Младост" поясниха, че коситбата е извършена от новоизбраната фирма по нареждане на централното ръководство.

Според началника на юридическата дирекция в общината Иван Великов нарушение няма, защото определението на КЗК за спиране на мярката така и не е влязло в сила. В момента то се обжалвало във Върховния административен съд. Той обаче не се нае да прогнозира ще завърши ли съдебната битка около поръчката до края на годината. Общината пък сега направила каквото е необходимо, за да се гарантира комфортът на варненци.

Източник: в. "Позвънете новини"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).