Подготвят проект за проучване на популацията на делфините в Черно море

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:06 / 08.11.2011
699
Проект за проучване на популацията на делфините в Черно море подготвя Институтът по рибни ресурси /ИРР/ във Варна. Това съобщи д-р Константин Михайлов, ръководител секция Ихтиология в Института по рибни ресурси /ИРР/ във Варна.

Работата по проекта датира от 2005 година и включва голямо изследване на Черно море и Средиземно море. По предварителни разчети изчислената сума е няколко милиона евро. Изследванията са изключително скъпи, защото се извършват със самолети, кораби и бързоподвижни лодки и това е наложило редуциране на мащаба на изследването в границите на Черно море. Чрез мащабната снимка ще бъде оценена числеността на популацията на китообразните. Организатор е АКОБАН (Организация за опазване на китоподобните в Черно море, Средиземно море и прилежащата Атлантическа зона). На срещите на АКОБАН са уточнени редица въпроси свързани с метеорологията. Франция и Испания са предложили помощ с плавателни средства. Изследването ще обхване оценката на три вида делфини обитаващи Черно море - афалини, обикновен делфин и муткур.

По мнение на д-р Константин Михайлов, определянето на числеността е важно, за да бъдат съпоставяни различни проблеми. Най-сериозният проблем свързан с делфините е преуловът на бозайниците. Едва когато бъде определена общата численост, ще може да бъде към преуловените делфини. Тогава ще могат да се търсят решения на проблемите с бозайниците, част от които са твърденията на рибари, че бозайниците застрашават риболова. Ако подготвяните проекти за изследвания бъдат одобрени, до 5 години може да има ясна картина за делфините и тяхната популация.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).