Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Подписаха протокол за сътрудничество с префектура Кавала
Автор: Екип Varna24.bg 16:18 / 19.05.2009Коментари (0)856
©
Протокол за сътрудничество между Област Варна и Префектура Кавала бе подписан на официална церемония в град Кавала, Гърция. Подписите си поставиха Областният управител Христо Контров и Префектът на Кавала Теодорос Калионтцис. В състава на делегацията от Област Варна, която се завърна в понеделник, бе и Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил, председателят на Варненска туристическа камара Марин Нешков, Жельо Душев - член на Управителния съвет на камарата, проф. д-р Светла Ракаджийска от Икономически университет - Варна и др.

Целта на сътрудничеството е развитието на връзките между Област Варна и Префектура Кавала в областта на икономиката и развитието на малките и средни предприятия, развитието на общините и регионите, местното самоуправление, участие в програми с държавни и частни инвестиции във всички области на интерес, културата, спорта, туризма, образованието, социалната защита, междурегионалното сътрудничество и опазване на околната среда.

Кавала и Варненска област ще работят съвместно за реализирането на общи инициативи, действия и програми, които биха привлекли европейско финансиране, ще се включват по програми за образователен обмен и ще улесняват сътрудничеството между културни институции, ще съдействат за организирането на спортни прояви, за развитието на туризма и туристическия обмен, ще насърчават инициативи, разработващи възобновяеми източници на енергия. Акцент в подписания протокол за сътрудничество е и съвместната дейност в областта на социалната защита и защитата на подрастващите, както и обмяната на опит между посредниците в областта на социалните услуги.

"Това е една стъпка към тристранно сътрудничество между Префектура Кавала, Варненска област и Ленинградска област. В края на юли ще бъде подписан договор за сътрудничество между Варненска област и Ленинградска област и между Ленинградска област и Префектура Кавала. Това ще се случи по време на Международен младежки форум в Санкт Петербург, като участници в него ще бъдат представителни делегации от всички области, с които Ленинградска област има сключени договори за сътрудничество", коментира Областният управител Христо Контров.

В рамките на проведените срещи при посещението в Кавала отново се наблегна на развитието на религиозния туризъм и съвместните маршрути. Делегацията посети храма "Св. Архангел Михаил" (на остров Тасос), храма "Свети Николай" (в местността Порто Лагос), храма "Свети Николай" (в Елефтерополи), а част от официалните лица начело с Областния управител Христо Контров и зам.областния управител Аврам Тодоров разгледаха най-големия жив център на православното монашество със запазени аскетско-отшелнически традиции до днес - Света Гора - Атон.

Реални действия на база на подписания протокол за сътрудничеството вече са предприети. Областният управител Христо Контров ще предложи на гръцкия си колега да се подготвят общи проекти по Съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество "Черно море 2007 - 2013", като крайният срок за подаването на проектите е 31 август.

При посещението си в Кавала варненската делегация присъства и на традиционната неделна литургия в катедралата "Свети Павел", която бе отслужена от митрополита на Филипийско-Неаполско-Тасоската Митрополия Н.Пр. Прокопий и Н. Пр. Митрополит Кирил.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (459) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (622) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: