Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Подсъдим промени показанията си и пое изцяло вината за грабеж и убийство, извършено в съучастие
Автор: Екип Varna24.bg 15:33 / 14.06.2012Коментари (0)1725
© Impact Press Group
Деан Ованезов, който получи през март тази година 20-годишна присъда от Варненския окръжен съд (ВОС) за това, че в съучастие със своя приятел Георги Иванов ограбили, а Деан убил хазяина си в дома му на бул. "Цар. Освободител" във Варна, днес обжалва тежката присъда пред Варненския апелативен съд. 24-годишният младеж се възползва от правото си и промени коренно показанията, дадени на досъдебното производство и пред първата съдебна инстанция. Днес Деан пое изцяло вината за грабежа и убийството на 70-годишния си хазяин Тодор Палендаков.

Пресслужбата на съда припомня, че на 2 март тази година Варненският окръжен съд призна вината на Деан и на Георги(21 год) за това, че на 11 март миналата година в съучастие помежду си като съизвършители, ограбили от възрастния мъж 250 лева, като употребили за това сила. Деянието било придружено с убийството на Палендаков, който според самопризнанията на Ованезов и експертизата на медиците бил удушен. Първата съдебна инстанция изслуша множество свидетели, назначи и изслуша СМЕ, които установиха, че двамата младежи са обитавали квартирата на "Цар Освободител". Имали сериозни житейски проблеми, били без работа и без средства. Затруднявали се да плащат и наема от 150 лева на хазяина си. Замислили да го ограбят. Георги привикал възрастния човек в банята, за да включи бързовар, а Деан го нападнал в гръб и го душил, докато сломи съпротивата му. Георги пък нанесъл няколко удара с ръце и крака по тялото на беззащитния мъж. Веднага след това Георги претърсил стаята на хазяина и задигнал 250 лв., а Деан намерил старинни монети, които по-късно полицаите иззели от него. Изнесли багажа си от квартирата и три дни по-късно били задържани. Още в първите часове Деан направил пълни самопризнания, които по-късно не отрече и пред първата съдебна инстанция. ВОС му присъди 20 години лишаване от свобода, а на Георги - 18 години затвор.

Година и половина по-късно, пред втората съдебна инстанция Деан пое изцяло вината за тежкото престъпление. Днес младежът разказа, че след скандал с хазяина, предизвикан от нередовното плащане на наема и желанието на възрастния мъж да го изгони от квартирата, той се афектирал и го удушил. След това си прибрал багажа от квартирата, взел парите от стаята на хазяина и напуснал дома. Пред вратата срещнал Георги и дори на му казал какво е направил. Твърди, че полицаите му оказали натиск. Под силния стрес след задържането му решил, че по-добре да не е сам в затвора и затова натопил и приятеля си Георги. Днес се разкайва за това и поема изцяло вината си. Георги Иванов също обжалва осъдителната си присъда и моли втората съдебна инстанция да го оправдае изцяло.

Според обвинението обаче, промяната на показанията на Ованезов по никакъв начин не променят фактите и обстоятелствата около драматичните събития на 11 март 2011 година. Анализът на всяко едно от тях е подкрепен с категорични изводи от експертите, изготвили различните експертизи по това дело. Прокуратурата преценява като изключително неубедителни твърденията на Деан, че заради силния стрес посочил приятеля си като съизвършител, както и това, че старинните монети били негова собственост ( близки на починалия мъж свидетелстват пред ВОС, че знаят за тази колекция). Обвинението припомня, че на местопрестъплението са установени дактилоскопни следи и от двете момчета. Според прокурора, първоначалните показания на Ованезов са категорично и изцяло потвърдени както от събраните в хода на разследването доказателства, така и от свидетелските показания и експертизите в хода на съдебното дирене. Прокуратурата намира, че съучастието на двете момчета е установено по безспорен начин, а ВОС след обстоен анализ на всички доказателства е мотивирал наложените наказания.

Апелативният съд ще се произнесе с решение в срока, определен от закона.



Още по темата: общо новини по темата: 4
22.03.2011 »
17.03.2011 »
16.03.2011 »
14.03.2011 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: