Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Подводен робот тип дрон е разработен във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 07:22 / 28.10.2024Коментари (0)376
©
Подводен робот тип дрон за солена и сладка вода TUS-Mini ROV – устройство, което разширява границите на науката и технологиите в областта на подводните изследвания, е разработен от Техническия университет във Варна. Той има за цел да разкрие невидимия свят под водата, да изследва морските дълбини и да подпомогне опазването на околната среда, като част от усилията на ТУ - Варна в областта на морските технологии.

Техническият универдситет в морския град впечатли с демонстрации на морски роботи и дрон технологии на третия фестивал на науката. Вузът участва като академичен партньор в третия варненски фестивал на науката, който се проведе в периода 24-27 октомври 2024 г. Университетът представи иновативни проекти и разработки на своя щанд, където посетителите се запознаха с най-новите научни постижения на студентите и преподавателите. Специално участие в събитието направи и Научноизследователският институт към ТУ - Варна, ръководен от доц. д-р инж. Галина Илиева, с активното съдействие на доц. д-р инж. Соня Въчинска, ръководител на секция по ПН 5.1 "Машинно инженерство“ към НИИ.

В първия ден на фестивала посетителите имаха възможността да видят демонстрация, представена от доц. д-р инж. Илиян Илиев от катедра "Автоматизация на производството“. Той показа иновативен робот, обучен да следва линии, и подводен робот тип дрон за солена и сладка вода TUS-Mini ROV – устройство, което разширява границите на науката и технологиите в областта на подводните изследвания. Този робот има за цел да разкрие невидимия свят под водата, да изследва морските дълбини и да подпомогне опазването на околната среда, като част от усилията на ТУ-Варна в областта на морските технологии.

Освен това, д-р инж. Аспарух Атанасов, преподавател в Добруджанския технологичен колеж в гр. Добрич, катедра "Механика и машинни елементи“, част от Технически университет – Варна, изнесе презентация на тема "Дроновете в помощ на земеделието“. Той представи разработка на малък безпилотен летателен апарат (БПЛА), оборудван с мултиспектрални камери, които са в помощ на земеделските процеси.

Фестивалът беше открит от Антоанета Хинева, директор на дирекция "Образование и младежки дейности“ в Община Варна, която присъства на събитието заедно с Виктор Иванов, студент от ТУ-Варна. Виктор Иванов имаше възможността да заеме ролята на "Мениджър за един ден“ в рамките на инициативата, като допринесе за ангажирането на младите хора в сферата на образованието и науката.

Участието на ТУ-Варна и Научноизследователския институт подчертава важната роля на висшето учебно заведение в развитието на научния потенциал на региона и привличането на млади таланти към STEM дисциплините.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: