Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Подводен робот тип дрон е разработен във Варна
©
Подводен робот тип дрон за солена и сладка вода TUS-Mini ROV – устройство, което разширява границите на науката и технологиите в областта на подводните изследвания, е разработен от Техническия университет във Варна. Той има за цел да разкрие невидимия свят под водата, да изследва морските дълбини и да подпомогне опазването на околната среда, като част от усилията на ТУ - Варна в областта на морските технологии.

Техническият универдситет в морския град впечатли с демонстрации на морски роботи и дрон технологии на третия фестивал на науката. Вузът участва като академичен партньор в третия варненски фестивал на науката, който се проведе в периода 24-27 октомври 2024 г. Университетът представи иновативни проекти и разработки на своя щанд, където посетителите се запознаха с най-новите научни постижения на студентите и преподавателите. Специално участие в събитието направи и Научноизследователският институт към ТУ - Варна, ръководен от доц. д-р инж. Галина Илиева, с активното съдействие на доц. д-р инж. Соня Въчинска, ръководител на секция по ПН 5.1 "Машинно инженерство“ към НИИ.

В първия ден на фестивала посетителите имаха възможността да видят демонстрация, представена от доц. д-р инж. Илиян Илиев от катедра "Автоматизация на производството“. Той показа иновативен робот, обучен да следва линии, и подводен робот тип дрон за солена и сладка вода TUS-Mini ROV – устройство, което разширява границите на науката и технологиите в областта на подводните изследвания. Този робот има за цел да разкрие невидимия свят под водата, да изследва морските дълбини и да подпомогне опазването на околната среда, като част от усилията на ТУ-Варна в областта на морските технологии.

Освен това, д-р инж. Аспарух Атанасов, преподавател в Добруджанския технологичен колеж в гр. Добрич, катедра "Механика и машинни елементи“, част от Технически университет – Варна, изнесе презентация на тема "Дроновете в помощ на земеделието“. Той представи разработка на малък безпилотен летателен апарат (БПЛА), оборудван с мултиспектрални камери, които са в помощ на земеделските процеси.

Фестивалът беше открит от Антоанета Хинева, директор на дирекция "Образование и младежки дейности“ в Община Варна, която присъства на събитието заедно с Виктор Иванов, студент от ТУ-Варна. Виктор Иванов имаше възможността да заеме ролята на "Мениджър за един ден“ в рамките на инициативата, като допринесе за ангажирането на младите хора в сферата на образованието и науката.

Участието на ТУ-Варна и Научноизследователския институт подчертава важната роля на висшето учебно заведение в развитието на научния потенциал на региона и привличането на млади таланти към STEM дисциплините.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: