Погнаха деловодителка за мистерията около погребението на дядо Кирил

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
11:16 / 17.07.2013
2265
Епархийски съветници при Варненската и Великопреславска митрополия и близки на починалия митрополит Кирил поискаха вчера от Районна прокуратура-Варна отстраняването от сградата на Митрополията на деловодителката Тони Добрева. Бизнесмените Юлиян Гендов и Данаил Добрев и братът на починалия владика Христо Христов са подали жалбата, с която се разплита мистерията около погребението на дядо Кирил. Отговорът на въпроса кой и защо побърза да го погребе е в жалбата до Районна прокуратура Варна с вх.№ 9859/16.07.2013 г.

От жалбата става ясно, че точно Добрева, която самовластно се разпореждала след смъртта на дядо Кирил, без наличието на правомощия и съответен акт на Светия синод при БПЦ, е провалила насрочения за 14 юли избор на нов Епархийски съвет при Варненската и Великопреславска митрополия. В жалбата се посочва още, че деловодителката еднолично е координирала кореспонденция със Светия синод и организирала погребението на митрополит Кирил, в противоречие с волята на каноничните изисквания, желанието на духовниците и миряните от епархията, с което попада под ударите на закона по чл. 274, ал.1 и ал.2 от НК. Изразената позицията идва в отговор на много въпроси, които се задаваха от уста на уста - кой поръча и организира погребението на дядо Кирил? Защо погребението беше само два дни след смъртта му, в противоречие на всички християнски норми - без нощно бдение, което за митрополитите е поне пет дни и без поклонение.

Погребението на митрополит Кирил предизвика и международен скандал, твърдят нашите източници. Според тях заради претупаното погребение на владиката не са могли да му засвидетелстват своята почит и уважение митрополитите на Смоленск, Закинтос, Александрия, от Петербургската патриаршия, кардинала на Виена и др.

Запознати с битието на Тони Добрева коментираха, че тя се замогнала финансово повече отколкото позволява заплатата й и амбициозната самотно живееща жена не го криела. Направила основен ремонт на жилището си, сменила изцяло обзавеждането, а след това си купила и ново "Пежо", потвърдиха и съседи във варненския квартал "Владиславово". В службата пък се правела на най-големия спец по финанси и се разпореждала с всички сметки, със склада за свещи и иконите. В жалбата е посочено, че по сведения на духовниците на 10 юли деловодителката е била видяна да влиза без разрешение на когото и да било в покоите на вече починалия митрополит Кирил.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (2)

Още по темата (99):
03.07.2015 Навършват се две години от кончината на митрополит Кирил
09.07.2014 Една година от кончината на митрополит Кирил
14.05.2014 Дадоха голямата награда "Варна" на дядо Кирил
11.05.2014 Митрополит Кирил не заслужавал наградата "Варна"
08.05.2014 Награждават посмъртно митрополит Кирил с награда "Варна"
01.04.2014 Край: Заключиха, че митрополит Кирил се е удавил
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).