Погват с ревизия “Градски транспорт”

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:24 / 27.11.2008
954
Кметът на града Кирил Йорданов трябва да разпореди ревизия на "Градски транспорт" и до един месец да докладва резултатите от нея. Това решиха съветниците от постоянната комисия "Собственост и стопанство". Финансовата проверка ще има за цел да установи защо дружеството е натрупало дългове и има загуби за над 2,7 млн. лв. към края на 2007 г. Местните парламентаристи гласуваха решението, след като разгледаха финансовия отчет на общинското дружество. Според него освен загубите "Градски транспорт" има почти 1,2 млн. лв. задължения към доставчици, основно за горива. Ако се констатират нарушения, ще се търси отговорност от Съвета на директорите на дружеството и прокуриста Пенчо Пенчев, заканиха се съветници.

"Въпреки лошите показатели Съветът на директорите си е гласувал увеличение на възнагражденията за над 30 хиляди лева", коментира съветникът Емил Радев. По думите му, ако не били счетоводни трикове в отчета, загубите на дружеството щели да бъдат още по-големи. Според него, ако цената на билетчето бъде намалена заради спада на горивата, "Градски транспорт" съвсем ще затъне.

"Това на практика е фалирало търговско дружество и ако беше частно, вече щеше да бъде затворено", каза от своя страна Радослав Коев от "Отечество". Пенчев пък оправда загубите с неактуализирането на цената на билетчето в продължение на две години и със социалните функции, които общинският превозвач поемал. Според него, дружеството работело на загуба, защото миналата година билетчето изкуствено се поддържало на 60 стотинка, докато реалната му себестойност била 83 стотинки. Той уточни, че това дори било установено след финансова ревизия, назначена от кмета на общината миналата година. До градоначалника пък били изпратени поне пет писма с искане за актуализиране на цената. Желанията на превозвача обаче останали нечути. "Цената на билета умишлено се задържаше, защото предстояха избори", каза от своя страна съветникът от ДСБ Стелиян Севастиянов.

Като причина за загубите Пенчев изтъкна и намаляващия пътникопоток. "Все повече хора ползват автомобили и все по-малко автобуси", коментира Пенчев. Той допълни, че дружеството губело и от даването на префернции за пенсионери и ученици и инвалиди. Те плащали само 25 % от цената на картите, а останалото било за сметка на фирмата. "Заради социалната функция, която "Градски транспорт" извършва, общината е компенсирала дружеството с 3,2 млн. лв.", контрира съветникът Ивайло Бояджиев. Пламен Андреев от ГЛАС пък беше категоричен, че управлението на дружеството не е прозрачно. "Недоумявам как другата фирма - превозвач в града, е карала на същите цени на билетите минала година, но няма финансови проблеми и непрекъснато обновява парка си", каза Андреев.

С нито един глас "за" и само два "въздържал се" съветниците от комисията отхвърлиха предложението за решение, прокуристът и Съветът на борда на директорите на дружеството да бъдат освободени от отговорност за отчетената финансова година, докато не станат ясни резултатите от ревизията.

Източник: в. "Позвънете Новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).