Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Полицията: Лято е, пазете вещите си
Автор: Екип Varna24.bg 15:05 / 01.08.2013Коментари (0)950
Варна е третият по големина град в България и не веднъж определян като "Морската столица" на страната. Градът и близките му курорти са предпочитана дестинация за много и различни хора, както чужденци, така и българи. В летните месеци броя на населението на областта се увеличава многократно. А с това се увеличава и работата на служителите на реда.

Лятната суматоха е любимо време за всички. Не бива да се забравя, че това е удобен момент и за криминално проявени лица, които използват различни средства и методи за своята "работа и прехрана". Те се възползват от летните жеги, лежерното настроение и разсеяност на хората и ловко отнемат портфейли от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка; дебнат за оставени без надзор вещи на плажа, в заведения за хранене и барове; внимателно следят за автомобили, оставени на наохраняеми паркинги и пълни с "плячка".

Голямата жътва е през лятото. Навалицата около пазарите и местата за масово събиране на хора, плажовете, крайбрежните заведения и нощните барове са стратегически цели за практикуващите "свободни" професии предствители на криминалния контингент. Малките улички и тъмни, неохраняеми, места, на които има паркирани коли, от своя страна, са предпочитани за автоджамбазите.

При попадане в навалица, чантите трябва да бъдат притиснати плътно до тялото, така че контролът над тях да е непрекъснат. Предпазливост е необходима и при пазаруване в магазините. Портфейлът или парите не бива да се оставят без надзор. Без значение дали пробваме дреха, хапваме в заведение или просто сме седнали за прохладна почивка под сянката на някое дърво.

Обикновено обирите са в магазини за дрехи и обувки, търговските центрове, в пиковите часове на градския транспорт по време на качване и слизане, по време на пътуване .

Криминалистите препоръчват предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност при пазаруване и съхранение на ценните вещи.
Оставени в купето на автомобила пакети и чанти с покупки и подаръци, ценни вещи, като преносими компютри, телефони, таблети и други, неизбежно привличат вниманието на крадците. С цел да избегнете горчивия опит и неприятни емоции от разбит и повреден автомобил, не оставяйте такива предмети в автомобила. Или поне се постарайте те да са добре скрити и незабележими, за да не стават предпоставка за повреда на вашата кола.

Полицейските служители напомнят на гражданите да бъдат предпазливи и при съхранението и ползването на банкови карти. Често срещана, но изключително неразумна практика е пин-кодът да бъде съхраняван в един и същ портфейл с банковата карта. При ползване на банкомат, гражданите трябва да се уверят, че хората изчакващи зад тях нямат видимост към клавиатурата, на която набират пин-кода и задължително да закриват клавиатурата с ръка. При установяване, че от сметката липсват суми, които не са теглени от собственика на картата, следва незабавно да се уведоми обслужващата банка.

Във всеки един от случаите на организирано посещение на туристически обект, на пристигащи в град Варна големи групи туристи с автобуси или пасажерски кораби, ОД на МВР - Варна обезпечава с полицейски сили проблемните райони около Морска гара, Катедралата, Археологическия музей, Римските терми. Предвидено е и засилено полицейско присъствие на пеши патрули, автоекипи, както и на цивилни полицаи на местата, където има струпване на хора и са потенциална арена на джебчийски кражби и кражби на вещи, оставени без надзор. Направена е организация за засилено наблюдение на автобусни спирки и линии от масовия транспорт, както и в самите автобуси, които са установени като "любопитни" за джебчийските съсловия.

Приоритет в работата на варненските полицаи през летния сезон е противодействието на престъпления от този род. Като осигуряването на спокойствието и конфорта на граждани и туристи е основна задача.

Нека заедно да пазим себе си, вещите си и лятното настроение. За да остават само добрите спомени и желанието да се срещнем пак!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Ремонти във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Кралица Елизабет II почина!
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: