Политик доказва в книга произхода на Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:48 / 08.04.2009
1054
Да докаже, че Варна има български произход, а не гръцки, се опитва областният координатор на ВМРО Костадин Костадинов с книгата си "Антигръцкото движение във Варна". За написването й авторът е проучил множество стари документи и преписки. "Книгата представлява едно мащабно разследване на един почти криминален случай, дотолкова, че накрая се е намесила не само жандармерията, но и армията", заяви варненският издател Ламбрин Сотиров, с чиято помощ е създадена творбата. Той добави, че "по-опасни от гърците всъщност са били тези, които са им подражавали и се гърчеели".

Варна винаги е била част от българското пространство, каза при представянето на книгата Костадинов. Той посочи, че е решил да я напише, след като се е запознал с изследване на българския изследовател Щелиян Щерионов. В него миналото на Варна е представено като неразривно свързано с гърцизма. От изследването става ясно, че в града са доминирали гърците, а българите са били един от етносите, населявали този край, възмути се областният координатор на воеводите. Той е проверил посочените от Щерионов източници и е установил, че е налице съществено размиване в предоставените от него данни. Гръцката махала да се нарича Старият град, призовава още Костадин Костадинов. В Пловдив никой не нарича така централната част на града, въпреки че и там има запазени гръцки къщи, аргументира се политикът.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).