Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Половината работещи българи се трудят в София, Пловдив и Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:09 / 02.11.2010Коментари (5)944
© Varna24.bg
Половината работещи българи се трудят в три града - София, Пловдив и Варна. Това показва анализ на Българската стопанска камара, представен вчера от нейни експерти. Според техните данни в тези центрове се осигуряват 44,5% от заетите хора, които правят общо 50,47% от всички вноски за пенсия и здраве. Концентрацията на квалифициран персонал продължава и вече 75% от българите работят и живеят в 12 от най-големите ни градове. Селата и малките градчета се обезлюдяват и там бизнесът трудно би развивал производство заради липса на персонал.

Намирането на работа е в пряка връзка с нивото на образование, твърдят от Стопанската камара. Според тях 72,7% от висшистите нямат проблем с препитанието, при среднистите процентът е 61,6%, докато при хората с начално и по-ниско образование едва 11,2% намират подходяща длъжност.

Според работодателската организация особено тревожно е увеличаването на неграмотността сред младежите. Всеки пети младеж до 24 г. има по-ниско от средното образование. Обикновено родителите без образование възпроизвеждат и такова поколение. Докато при висшистите само 0,8% от децата остават необразовани. Поради това въпреки кризата и безработицата 56% от фирмите твърдят, че изпитват остра нужда от квалифицирани работници, а 34,6% от големите работодатели, които хранят над 250 човека, не могат да развиват бизнеса си заради липса на качествен персонал

Донякъде заради тревожните демографски тенденции, както и заради пенсионната реформа хората на възраст 55-64 години, които продължават да работят, са се увеличили с почти 116 000 само за 5 години. И от 34% сега те вече са 46% от всички заети. В резултат на ниската раждаемост и високата смъртност през следващите 20 г. България ще загуби население колкото град с размерите на столицата, предупреждават от БСК.

Пак според изследването на камарата производителността на труда у нас продължава да изостава в сравнение с останалите страни в ЕС. През миналата година тя е била 37,3% от средното ниво в съюза. На година ръстът й се колебае между 0,3 и 0,7%. За последните 7 години тя е нараснала едва с 2,5%, докато заплатите в публичния сектор имат ръст от 5,4%, а в частния - 6,6%, пресмятат от БСК.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
В Англия за неквалифицирана работа плащат около 6-7 лири на час (може и с доста неграмотен английки). За квалифицирана -зидар например - от 13 нагоре; за програмист от 25 нагоре. Нашите работодатели за си сверят часовниците. Ако искат квалифицирани кадри - да плащат квалифицирани заплати!Едно мъжко подстригване е между 7 и 20 лири.
+5
 
 
Всичко е връзки драги. Работа в България има дори и за целият китайски народ.Проблема,е че всичко става под масата и некадърните ни работодатели правят всичко възможно да изгонят в чужбина качествените карди.Във всяка една фирма 1 човек работи за поне 5-ма бюрократа.Примерно ако средният персонал е от 30 души,от тях активно работят не повече от 5-6.Всичко останало е навързано като лайняни въжета от роднини.Това е истината.Не може човек с 2 западни езика да кажете,че е неграмотен и да се надява на чудо от агенцията по заетостта.Друг е въпроса,че днес висшите училища бълват ненужни карди и хората виждат това.Защо да инвестират в нещо,което отново ще ги остави на улицата.
+5
 
 
Концепцията е следната: от селото-в малкия или големия град, от малкия град- в големия град, от големия град- в чужбина. Имаме едни наши познати, които вече 15-та година са в Лондон и един път, на шега, казаха: София нещо ни стана много тясна, та решихме да отидем в Лондон.... Икономиката в малкия град замира, кой млад ще иска да се върне там?? Или пък пловдивчани отиват да работят в София, защото там има повече работа и по-големи възможности! В целия свят има такава миграция, но в България е в пъти, пъти повече за разлика от едни Германия или Италия, например. То и аз,честно да си кажа, се замислям догодина дали да не стегна куфарите за чужбина, в тази България от година на година става все по-зле...:(
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: