Помагачи на водните спасители в Албена стават давещи се

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:55 / 08.09.2011
681
През последните седмици морето по северното ни Черноморие е опасно за къпещите се в него и поради това и неспазване на забраните за къпане са зачестили инцидентите с курортисти. Това съобщи началникът на служба "Водно спасяване" към ОС на БЧК в Добрич Петър Андреев.

По думите на Андреев пясъчният шелф на Албена е нестабилен и се образуват течения или даже "реки", които са с по-голяма скорост от тази на плуващите, като ги повличат. Вчера е имало такъв инцидент с румънско семейство. Детето е попаднало в течение, започнало е да се дави и докато водните спасители са се притекли на помощ, родителите също са влезли във водата. Дете е спасено, но майка му и баща му също са започнали да се давят. Те също са спасени от удавяне, но ситуацията е била рискова.

Ден преди това сходен случай е имало със старец и внуче, гости от Русия. От дни на постовете на водните спасители в Албена е поставен червен флаг, който абсолютно забранява влизането в морската вода.

Днес също е имало инцидент с руски туристи. Те не само, че са влезли да се къпят в морето, но са се придвижили навътре, на 150 метра зад шамандурите. И тъй като плувците не са излезли от водата след сигналите на водните спасители, наложило се е да бъде повикана полиция и да се потърси съдействие от нея.

С намаляването на потока от туристи вече е редуциран броят на водните спасители в Албена. Сега те наброяват около 43-ма. На пост спасители ще има до към 15 октомври, заяви Петър Андреев, тъй като до тогава се очаква да работят някои хотели в курорта. До този момент няма удавени в охраняемите зони по Северното ни Черноморие. Ако тенденцията се запази, за втора поредна година сезонът в районът ще приключи без фатални случаи. В началото на лятото в района на курортното село Кранево се удави мъж, но инцидентът е станал в неохраняема зона.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).