Помощник-капитан Ивайло Русев: Пиратите са много добри манипулатори

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:30 / 21.05.2010
1838
Пиратите са много добри манипулатори, това заяви Ивайло Русев, помощник-капитан на освободения от сомалийските пирати кораб „Сейнт Джеймс Парк" пред медиите във Варна, след като кацнаха на летище Варна. Той обясни, че най-страшно е било в началото, когато сомалийските пирати са ги заловили и най-вече ги е било страх от неизвестното.

Българският моряк заяви, че е имало заплахи от страна на пиратите и дори, че са стреляли над главите им. Русев коментира още, че най-трагикомичното в случая е, че било това, че независимо факта, че пиратите са мюсюлмани това не им е пречило да пият алкохол премесен с наркотици и тогава е ставало най-страшно. По думите му се е случвало моряците да гладуват, тъй като на кораба е нямало кой знае колко провизии.

По отношение на самите пирати българският морят подчерта, че те имат отлична военна подготовка и отделно са добри манипулатори и са всявали напрежение в екипажа. Държали са капитана отделно и това е всявало смут в екипажа, допълни още Ивайло Русев. По отношение на обаждането на българските моряци и разговора им с близките, той заяви, че това било по доброто желание на пиратите.

Три дни, след като е бил пленен корабът Сейнт Джеймс Парк", е пристигнал и „Ейшън Глори", но са нямали контакт с екипажа. Морякът добави, че е чувал някои от колегите си да се заканват, че повече няма да практикуват професията си, но това, според него, е плод на страха, който са изживели. Русев обясни още, че моряците са останали без абсолютно нищо и когато пиратите са тръгнали да му събуват дънките, ги е хванало срам, тъй като той е бил гол.

На въпрос кога са разбрали, че ще бъдат освободени той отговори, че това е станало, когато пиратите са започнали да си стягат багажа и са прибрали дори и химикалките им.
Моряците помолиха поне седмица медиите да не ги притесняват за каквито и да е изяви, тъй като искат да се отърсят от стреса, който са преживели. Роднините на освободените моряци отказаха да разговарят с медиите.

С освободените български моряци имаше и двама два румънски моряци от същия кораб, които не пожелаха да разговарят с медиите.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)

Още по темата (149):
07.10.2010 Вторият екипаж на "Панега“ се завърна от Момбай
17.09.2010 БМФ оборудва корабите си с паник стаи
16.09.2010 Моряците от отвлечения Панега се прибраха у дома
15.09.2010 Министър Младенов посреща моряците от "Панега" в 19 часа на летището
15.09.2010 Кирил Домусчиев: Успяхме да направим и невъзможното за българските моряци
15.09.2010 Тази вечер кацат 15-те моряци от "Панега"
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).