Поп търси 1,5 дка в идеалния център

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:47 / 03.04.2009
734
Ръководството на варненския храм "Св. Николай Чудотворец" настоява държавата да възстанови правото му на собственост върху дворното място на църквата, както и на земята под сградата. Това съобщи за "Позвънете Новини" председателят на църковното настоятелство на храма отец Василий Шаган. Светата обител е притежавала имот от 1,5 дка, разположен в идеалния център на града. Върху значителна част от бившия двор на църквата към момента се разпростира централният булевард "Княз Борис I", ул. "27 юли", както и редица жилищни сгради. Ние нямаме претенции към тези имоти, заяви отец Василий. Настоятелството иска само да бъде възстановена собствеността на Българската православна църква (БПЦ) на земята, върху която е изграден храмът, както и площада около "Св. Николай", уточни божият служител. "Не може непосредствено пред вратата на църквата да са разположени търговски обекти, да се продава сладолед и да се гуляе", изрази възмущението си отец Василий.

Земята около варненския храм е била одържавена сравнително скоро - през 1997 година. От тогава насам църковното настоятелство е изпратило редица писма до областния управител с искане имотът да бъде възстановен. Смятаме в най-скоро време да отнесем претенциите си към съда, закани се отец Василий.

Оказва се обаче, че църковното настоятелство не разполага нито с нотариален акт, нито с каквито и да е било документи, удостоверяващи тяхното право на собственост върху земята, за която претендира. Цялата документация е безвъзвратно изгубена през годините на тоталитарно управление в България, коментира божият служител.

Подобни проблеми стоят и пред ръководството на Катедралния храм "Св. Успение Богородично". Те също не разполагат с документи за собственост на прилежащия им двор. От сравнително скоро земята, върху която е изградена Катедралата, както и теренът от 3 м в радиус около храма е собственост на БПЦ. Това уточни председателят на църковното настоятелство на "Св. Успение Богородично" отец Алеко. Предходното ръководство на храма е имало намерения по съдебен път да претендира за придобиването на църковния двор. Тогава свещениците са разполагали със свидетел и снимков материал, удостоверяващ правото на собственост върху имота. Тъй като свидетелят почина, към момента разрешаването на този проблем не е сред нашите приоритети, коментира отец Алеко.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).