Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Портних: 5 млн. лв. са абсолютно достатъчни за ремонта на бул. "Владислав Варненчик"
Автор: Екип Varna24.bg 14:24 / 24.04.2013Коментари (0)1028
© Varna24.bg
5 млн. лева са абсолютно достатъчни за преасфалтирането на бул. "Владислав Варненчик". Това съобщи на пресконференция Иван Портних, зам.-председател на Общински съвет -Варна и областен координатор на ГЕРБ - Варна, във връзка с изказването на зам.-кмета по архитектурата Богдан Караденчев, че 5-те милиона лева, които държавата отпусна за преасфалтиране, няма да стигнат.

Иван Портних посочи, че булевард "Владислав Варненчик" е входна артерия на града и визитка на Варна, защото първите впечатления на всички, които влизат в града, са от този булевард.

"Това е една чудесна инициатива този вход на града ни да бъде оправен", каза Портних. Той представи справка за възлагателните писма за участъка от Струга до Мария Луиза. Първото възлагателно писмо за участъка е било на стойност 2, 718 млн. лева, второто възлагателно писмо за същия участък е на стойност 2, 605 млн. лева. Портних посочи, че възлагателните писма се изготвят от администрацията. Актът за реално изпълнената дейност по проекта е на стойност 2, 351 млн. лева.

"За съжаление, нямам справка за другия участък и изпълнител, но разликата в дължината на трасето, съотнесена към сумата от 2, 3 млн. лева означава, че 5-те млн. лева, които правителството осигури с наше съдействие за преасфалтирането на булеварда, са абсолютно достатъчни. Никога в разговорите ни разстоянието от табелата на град Варна до първия светофар или до бул. "Република" не са били предмет на разговор и възлагателното първо писмо, което администрацията изготвя, е именно от бул. "Република". Това, че администрацията не изготвя коректни проекти и коректни сметки е видимо и ясно. Напомням, че когато правителството отпускаше средствата, същият господин Караденчев потвърди пред свидетели, че сумата от 5 млн. лева е абсолютно достатъчна за изпълнението на преасфалтирането на булеварда. И в крайна сметка ние сме осигурили средствата такива, каквито бяха поискани. Начинът на разходването им е друга тема. Очевидно е, че това е стил на администрацията. Помним какво се случи със спортната зала на училище "Елин Пелин". Десет града получиха по 1 млн. лева за изграждането на спортна зала към училищата. Варна беше допълнена към този списък благодарение на нашето активно съдействие. Месеци наред стартирането на проекта се бавеше, въпреки предварителните уверения на администрацията, че има готовност той да започне още при пристигането на средствата в общината. И докато не влязохме в остър конфликт, това не се случваше. По подобие на сега разиграваната сценка с булеварда - при отпуснати 1 млн. лева, бе изготвен проект на стойност 1, 450 млн. лева. Поради тази причина месеци наред имаше забавяне, докато накрая стойността бе сведена на 1 млн. лева, с колкото разполагаме", коментира Иван Портних.

Той даде за пример и ситуацията с детските градини във Варна. "Осигурихме 4 млн. лева от правителството за изграждането на нови детски градини във Варна, изключително важно за града ни. Направихме всичко необходимо общината да получи 4 млн., с които да изгради две градини и на есен да имаме 450 нови места. Уверенията бяха, че в момента, в който постъпят средства, ще започне строителството и изграждането. След което се оказа, че готовите проекти са за три разширения от по 50 места с басейн, което е много хубаво. При постъпването на средствата се оказа, че ние всъщност не можем да започнем. След месеци забавяне в крайна сметка процедурата стартира за две от разширенията. За третата - след пет месеца се установи, че в имота има частен парцел и средствата са неусвоени до ден днешен. Общината е получила пари за решаването на един сериозен проблем и месеци наред тя не може да се организира да ги усвои и да направи нещо добро за хората. Причината за всичко това е, че на различните етажи в сградата на община Варна има чиновници, които са се барикадирали зад бюрата си, държат по един химикал и смятат, че от техния подпис зависи добруването или недобруването на хората. Придават си тежест и важност и за да докажат колко са ценни и безценни, спъват абсолютно всичко. За месеците, за които аз мога да нося отговорност като областен координатор на ПП ГЕРБ във Варна направихме всичко, което зависеше от нас, за да реанимираме европейските проекти и за да докараме средства извън европейското финансиране, които да дадат една промяна в града ни. Какво се случва - бул. "Владислав Варненчик" - 5 млн. лева, машината за черен пиар се е задвижила, именно заради това, че имаме чиновническа власт в тази община", каза още Иван Портних.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: